Yhdysvaltain senaatti on ottanut ensimmäisen askeleen kohti sitä, mitä on kutsuttu merkittävimmäksi uudeksi asevalvonnaksi sukupolveen.

Senaattorit äänestivät nopeuttaakseen kaksipuolueisen lakiehdotuksen läpimenoa, mikä tarkoittaa, että se voidaan allekirjoittaa laiksi ensi viikolla.

Vaikka ehdotukset ovatkin merkittäviä, ne jäävät kauas siitä, mitä monet demokraatit ja aktivistit ovat vaatineet joukkoampumisten jälkeen.

Toimenpiteisiin kuuluu tiukempi taustatarkastus alle 21-vuotiaille ostajille.

Lakiehdotuksessa vaaditaan rahoitusta, jolla kannustetaan osavaltioita ottamaan käyttöön ”punaisia lippuja” koskevia lakeja, joilla uhkaaviksi katsotuilta henkilöiltä poistetaan ampuma-aseet. Lakiin sisältyy myös 15 miljardia dollaria (12,2 miljardia puntaa) liittovaltion rahoitusta mielenterveysohjelmiin ja koulujen turvallisuuden parantamiseen.

Lisäksi sillä suljetaan niin sanottu ”poikaystävän porsaanreikä” estämällä aseiden myynti niille, jotka on tuomittu avioliitossa elävien parisuhdekumppaneiden hyväksikäytöstä.Tämä on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun ehdotettu aseiden turvallisuutta koskeva lainsäädäntö on saanut näin paljon tukea sekä republikaanien että demokraattien senaattoreilta.

Tiistai-illan äänestys meni läpi 64-34 äänin alle kahdessa tunnissa lopullisen tekstin levittämisen jälkeen.Lakiehdotuksen on vielä läpäistävä demokraattien hallitsema edustajainhuone, ennen kuin se pääsee presidentti Joe Bidenin pöydälle.

Mihin Yhdysvaltain asevalvonta johtaa tästä eteenpäin?
Yhdysvaltain asevalvonnan väitteet tarkistettu
Amerikan asekulttuuri – seitsemän kaavion avulla
Neuvotteluja johtava demokraatti Chris Murphy sanoi senaatissa, että lakiehdotuksesta tulee ”merkittävin aseiden käytön vastainen lainsäädäntö, jonka kongressi on hyväksynyt 30 vuoteen”.

Demokraattisen senaatin johtaja Chuck Schumer sanoi lausunnossaan: ”Tämä kaksipuolueinen aseturvallisuuslainsäädäntö on edistystä ja pelastaa ihmishenkiä. Vaikka se ei olekaan kaikki haluamamme, tätä lainsäädäntöä tarvitaan kipeästi.”Hänen republikaanien vastapuolensa, vähemmistöjohtaja Mitch McConnell, kuvaili lainsäädäntöä ”tervejärkiseksi paketiksi” lausunnossaan, jossa hän lupasi tukea sitä.

National Rife Association (NRA) vastusti lakiehdotusta ja totesi lausunnossaan, että se ”ei juurikaan puutu väkivaltarikollisuuteen” ja että sitä ”voidaan käyttää väärin laillisten aseostojen rajoittamiseen”.

Presidentti Biden sanoi aiemmin tässä kuussa, että ehdotukset ovat ”askeleita oikeaan suuntaan”, mutta ne eivät vielä riitä.

Hän on vaatinut suurempia uudistuksia – kuten rynnäkkökiväärien kieltämistä, joita käytettiin Texasin ja Buffalon joukkoampumisissa – tai ainakin niiden ostoikärajan nostamista.Viimeisin merkittävä liittovaltion asevalvontalainsäädäntö annettiin vuonna 1994, jolloin kiellettiin rynnäkkökiväärien ja suurikapasiteettisten patruunalippaiden valmistaminen siviilikäyttöön, mutta sen voimassaolo päättyi kymmenen vuotta myöhemmin.

Yhdysvalloissa on maailman vauraiden maiden korkein ampuma-asekuolemien määrä. Se on kuitenkin myös maa, jossa monet arvostavat aseoikeuksia, joita perustuslain toinen lisäys ”pitää ja kantaa aseita” suojaa.

Republikaanit ovat estäneet demokraattien johtamat aiemmat pyrkimykset tiukentaa Yhdysvaltain asevalvontalakia.

Lähes kymmenen vuotta sitten yritykset tiukentaa Yhdysvaltain asevalvontalakeja Connecticutin Sandy Hookin kouluammuskelun jälkeen – jossa kuoli 20 lasta ja kuusi aikuista – eivät saaneet kongressissa tarpeeksi ääniä.

Senaatti eli kongressin ylempi kamari on tällä hetkellä jakautunut kahtia – 50 demokraattia ja 50 republikaania -, ja lainsäädännöllä on oltava 60 ääntä, jotta se voi voittaa filibusteriksi kutsutun manööverin eli taktisen viivyttelyn.Uusia toimenpiteitä tukevista 20 senaattorista kymmenen on republikaaneja, mikä tarkoittaa, että ehdotuksilla oli tarvittava määrä kannatusta.