Paavi Franciscus on torjunut tiedot, joiden mukaan hän suunnittelee eroavansa lähitulevaisuudessa, ja sanonut, että hän aikoo vierailla Kanadassa tässä kuussa ja toivoo voivansa matkustaa Moskovaan ja Kiovaan mahdollisimman pian sen jälkeen.

Vatikaanin residenssissään Reutersille antamassaan yksinoikeushaastattelussa Franciscus myös kiisti huhut, joiden mukaan hänellä olisi syöpä, ja vitsaili, että hänen lääkärinsä ”eivät kertoneet minulle siitä mitään”, ja kertoi ensimmäistä kertaa yksityiskohtia polvensa vaivasta, joka on estänyt häntä hoitamasta joitakin tehtäviä.

Lauantaina iltapäivällä italian kielellä ilman avustajia käydyssä 90-minuuttisessa keskustelussa 85-vuotias paavi toisti myös tuomitsevansa abortin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden viime kuussa antaman tuomion jälkeen.





Tiedotusvälineissä on liikkunut huhuja, joiden mukaan elokuun lopun tapahtumat, kuten tapaamiset maailman kardinaalien kanssa Vatikaanin uudesta perustuslaista keskustelemiseksi, seremonia uusien kardinaalien virkaanastujaisten vihkimiseksi ja vierailu italialaiseen L’Aquilan kaupunkiin, saattaisivat ennakoida eroilmoitusta.

L’Aquila liittyy paavi Celestine V:hen, joka erosi paavin virasta vuonna 1294. Paavi Benedictus XVI vieraili kaupungissa neljä vuotta ennen eroamistaan vuonna 2013, ja hän oli ensimmäinen paavi, joka vieraili kaupungissa noin 600 vuoteen.

Franciscus, joka oli valpas ja rento koko haastattelun ajan keskustellessaan monista kansainvälisistä ja kirkollisista asioista, nauroi ajatukselle.



”Kaikki nämä yhteensattumat saivat jotkut ajattelemaan, että sama ’liturgia’ tapahtuisi”, hän sanoi. ”Mutta se ei koskaan tullut mieleeni. Tällä hetkellä ei, tällä hetkellä ei. Oikeasti!”
Franciscus toisti kuitenkin usein esittämänsä kannan, jonka mukaan hän saattaisi erota jonain päivänä, jos heikentyvä terveys tekisi hänen mahdottomaksi johtaa kirkkoa – asia, joka oli ollut lähes mahdoton ajatella ennen Benedictus XVI:ta.

Kysyttäessä, milloin hän uskoo sen tapahtuvan, hän sanoi: Hän sanoi: ”Emme tiedä. Jumala sanoo.”



Polvivamma

Haastattelu annettiin päivänä, jona hänen oli määrä lähteä Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja Etelä-Sudaniin, ja hän joutui perumaan tämän matkan, koska lääkärit sanoivat, että hän saattaisi joutua jättämään väliin myös 24.-30. heinäkuuta järjestettävän Kanadan matkan, ellei hän suostuisi vielä 20 päivän terapiaan ja lepoon oikean polvensa vuoksi.
Hän sanoi, että päätös Afrikan-matkan peruuttamisesta oli aiheuttanut hänelle ”paljon kärsimystä” erityisesti siksi, että hän halusi edistää rauhaa molemmissa maissa.
Franciscus käytti keppiä kävellessään Santa Martan vierastalon pohjakerroksen vastaanottohuoneeseen, jossa hän on asunut vuonna 2013 tapahtuneesta valinnastaan lähtien, ja vältti edeltäjiensä käyttämää paavin apostolisessa palatsissa sijaitsevaa paavin asuntoa.
Huoneessa on kopio yhdestä Franciscuksen suosikkimaalauksesta: ”Maria, solmujen purkaja”, jonka saksalainen Joachim Schmidtner loi noin vuonna 1700.
Kysyttäessä, miten hän voi, paavi vitsaili: ”Olen yhä elossa!”

Hän kertoi ensimmäistä kertaa julkisuudessa yksityiskohtia vaivastaan ja sanoi kärsineensä ”pienen murtuman” polvessa, kun hän astui harhaan nivelsiteen ollessa tulehtuneena.
”Voin hyvin, paranen hitaasti”, hän sanoi ja lisäsi, että murtuma oli neulomassa, mihin auttoi laser- ja magneettiterapia.

Franciscus torjui myös huhut, joiden mukaan häneltä olisi löydetty syöpä vuosi sitten, kun hänelle tehtiin kuusituntinen leikkaus, jossa poistettiin osa hänen paksusuolestaan divertikuliitin vuoksi, joka on iäkkäillä yleinen sairaus.



”Se (leikkaus) oli suuri menestys”, hän sanoi ja lisäsi nauraen, että ”minulle ei kerrottu mitään” oletetusta syövästä, jonka hän torjui ”hovin juoruiluna”.
Hän sanoi kuitenkin, ettei halunnut polvensa leikkausta, koska viime vuonna tehdyssä leikkauksessa käytetyllä yleisanestesiassa oli ollut kielteisiä sivuvaikutuksia.

Paavin matka Moskovaan?

Ukrainan tilanteesta puhuessaan Franciscus totesi, että Vatikaanin valtiosihteeri, kardinaali Pietro Parolin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat olleet yhteydessä mahdollisesta matkasta Moskovaan.
Ensi merkit eivät olleet hyviä. Yksikään paavi ei ole koskaan käynyt Moskovassa, ja Franciscus on toistuvasti tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan; viime torstaina hän syytti epäsuorasti Venäjää ”julmasta ja järjettömästä hyökkäyssodasta”.

Kun Vatikaani kysyi ensimmäisen kerran matkasta useita kuukausia sitten, Franciscus sanoi Moskovan vastanneen, ettei nyt ole oikea aika.
Hän kuitenkin vihjasi, että jokin on nyt saattanut muuttua.
”Haluaisin mennä (Ukrainaan), ja halusin mennä ensin Moskovaan. Vaihdoimme viestejä tästä, koska ajattelin, että jos Venäjän presidentti antaisi minulle pienen ikkunan palvella rauhan asiaa … ja nyt on mahdollista, kun palaan Kanadasta, on mahdollista, että onnistun menemään Ukrainaan”, hän sanoi. ”Ensimmäinen asia on mennä Venäjälle yrittämään auttaa jollain tavalla, mutta haluaisin mennä molempiin pääkaupunkeihin.”

Aborttia koskeva päätös

Kysyttäessä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksestä, jolla kumottiin Roe v. Wade -tuomio, jossa vahvistettiin naisen oikeus aborttiin, Franciscus sanoi kunnioittavansa päätöstä, mutta hänellä ei ollut tarpeeksi tietoa puhuakseen siitä oikeudellisesta näkökulmasta.



Hän kuitenkin tuomitsi abortin jyrkästi ja vertasi sitä ”palkkamurhaajan palkkaamiseen”. Katolinen kirkko opettaa, että elämä alkaa hedelmöityshetkestä.

”Kysyn: onko laillista, onko oikein, että ihmiselämä poistetaan ongelman ratkaisemiseksi?”
Franciscukselta kysyttiin Yhdysvalloissa käytävästä keskustelusta siitä, pitäisikö katolisen poliitikon, joka henkilökohtaisesti vastustaa aborttia mutta tukee muiden oikeutta tehdä abortti, saada vastaanottaa ehtoollisen sakramentti.

Esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on kotihiippakuntansa San Franciscon konservatiivisen arkkipiispan toimesta estynyt vastaanottamasta sitä siellä, mutta hänelle annetaan säännöllisesti ehtoollinen Washingtonissa sijaitsevassa seurakunnassa. Viime viikolla hän sai sakramentin paavin messussa Vatikaanissa.

”Kun kirkko menettää pastoraalisen luonteensa, kun piispa menettää pastoraalisen luonteensa, se aiheuttaa poliittisen ongelman”, paavi sanoi. ”Muuta en voi sanoa.”