Tanskan poliisi kertoi maanantaina, että psykiatrian ammattilaiset tunsivat miehen, joka pidätettiin epäiltynä kolmen ihmisen tappamisesta ja useiden muiden haavoittamisesta Kööpenhaminan ostoskeskuksessa tapahtuneessa ammuskelussa.

Ampuminen tapahtui sunnuntaina useissa eri paikoissa Field’s-ostoskeskuksessa Tanskan pääkaupungissa. Sosiaalisen median kuvamateriaalissa näkyi ihmisiä juoksemassa ostoskeskuksen läpi ja raskaasti aseistettuja lainvalvojia tapahtumapaikalla.

Kööpenhaminan poliisipäällikkö Soren Thomassen kertoi maanantaiaamun lehdistötilaisuudessa, että kaksi 17-vuotiasta Tanskan kansalaista, yksi mies ja yksi nainen, ja 47-vuotias Venäjän kansalainen olivat saaneet surmansa ammuskelussa.

Kaksi muuta tanskalaista ja kaksi Ruotsin kansalaista olivat saaneet ampumahaavoja ja olivat sairaalassa kriittisessä, mutta vakaassa tilassa, ja useat muut saivat lieviä vammoja poistuessaan ostoskeskuksesta, Thomassen sanoi.

Maanantaina vain yksi neljästä loukkaantuneesta oli edelleen kriittisessä tilassa Rigshospitaletin sairaalan mukaan, jossa suurin osa uhreista on hoidossa.

Ampumisesta pidätettiin 22-vuotias tanskalaismies, joka on tällä hetkellä ainoa epäilty. Thomassenin mukaan ei ole viitteitä siitä, että epäilty olisi toiminut yhdessä muiden kanssa, mutta tutkinta on käynnissä.Aiemmin poliisi oli kertonut pidättäneensä epäillyn 13 minuuttia ensimmäisen hätäpuhelun saamisen jälkeen ja että hänellä oli pidätyshetkellä ”mukanaan kivääri ja ammuksia”.
Thomassen sanoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa, että mikään ei viittaa siihen, että hyökkäys olisi ollut ”terroriteko” tai että sen motiivina olisi ollut sukupuoli, ja poliisi uskoo, että uhrit valittiin sattumanvaraisesti. Epäilty oli ”tuttu psykiatrian alalla toimiville ihmisille”, hän sanoi.
Thomassen lisäsi, että epäiltyä syytetään taposta.