Ranskan presidentti Emmanuel Macron on torjunut nimittämänsä pääministerin eronpyynnön ja sanonut sen sijaan, että hallituksen on ”pysyttävä tehtävässään ja toimittava”.

Jotkut kommentaattorit arvostelivat Elisabeth Bournea sen jälkeen, kun Macronin koalitio menetti enemmistönsä sunnuntaina.

Hänen tulevaisuutensa näytti olevan uhattuna tuloksen jälkeen, jolloin presidentin oli saatava tukea kilpailijoilta.





Hänen on määrä tavata poliittiset vastustajansa harvinaisiin keskusteluihin tiistaina.

Marine Le Penin äärioikeisto ja Jean-Luc Mélenchonin vasemmisto-vihreä liittouma eivät kuitenkaan halua tehdä yhteistyötä Macronin keskustahallituksen kanssa, joka on 44 paikkaa vailla enemmistöä ja yrittää epätoivoisesti välttää poliittisen halvaantumisen.

Élysée-palatsin mukaan Borne tarjoutui virallisesti eroamaan tiistaiaamuna ja toimitti kirjeen valtionpäämies Macronille, joka hylkäsi sen.



Macron kieltäytyi tarjouksesta, ”jotta hallitus voi pysyä tehtävässään ja toimia”, Élysée-palatsi sanoi ja lisäsi, että hän etsii ”rakentavia ratkaisuja” umpikujan lopettamiseksi, joka uhkaa hänen agendaansa toisella kaudellaan.

Ranskan pääministerillä on tapana tarjota eroa parlamenttivaalien jälkeen. Usein presidentti yksinkertaisesti nimittää saman henkilön uudelleen, jotta tämä voi aloittaa uuden hallituksen rakentamisen.



Tilanne on kuitenkin erilainen tällä kertaa, sillä Macron kehottaa Bornea pysymään virassaan samassa kabinetissa eroamatta.

Analyytikot arvelevat, että näin yritetään ostaa aikaa, ja lisäävät, että jossain vaiheessa muodostetaan uusi hallitus, jonka johdossa Borne voi olla tai olla olematta.

Ranskan äärioikeisto ja vasemmisto tekevät läpimurtoja
Mitä nyt Macronille gallup-tappion jälkeen?
Puolueiden edustajat käyvät tiistaina ja keskiviikkona Élysée-palatsissa korkean tason neuvotteluissa.



Analyytikot sanovat, että presidentti saattaa tähyillä sopimusta oikeistolaisten republikaanien kanssa. Puolue vahvisti, että sen johtaja Christian Jacob osallistuu neuvotteluihin.

Sopimusnäkymät näyttivät kuitenkin hämäriltä ennen neuvotteluja, kun Jacob hyökkäsi Macronia vastaan France Inter -radion haastattelussa. ”Hän on ollut ylimielinen, ja nyt hän pyytää apua”, hän sanoi.

”Olemme hyvin selvillä kannastamme, olemme Emmanuel Macronin oppositiossa ja pysymme siinä”, hän lisäsi.

Le Pen osallistuu, mutta Mélenchon ei, kertoo uutistoimisto AFP.



Myös sosialistipuolueen johtaja Olivier Faure ja kommunistipuolueen johtaja Fabien Roussel, jotka kuuluvat vasemmistoliitto Nupesiin, tapaavat Macronin.

Koska Macronilla ei ole selvää enemmistöä kansalliskokouksessa, hänen on todennäköisesti paljon vaikeampi toteuttaa asialistaansa toisella viisivuotiskaudellaan.

Hän on esittänyt joukon suunnitelmia elinkustannusten nousukierteeseen puuttumiseksi, mukaan lukien ruokasetelit ja tehostetut etuudet. Toinen suuri uudistus on eläkeiän asteittainen nostaminen 62 vuodesta 65 vuoteen, mikä on osoittautunut suurelle osalle äänestäjistä epäsuosituksi.

Oikeiston ja vasemmiston vastustajat pyrkivät vastustamaan presidentin uudistusohjelmaa, vaikka Le Penin johtama Kansallinen ralli on sanonut, että se saattaa tukea toimenpiteitä elinkustannuskriisin lieventämiseksi, jos sen omat ehdotukset hyväksytään.