Vain kolme maata – Pakistan, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat – tunnustivat Talebanin maan lailliseksi hallitukseksi, eikä se toistuvista yrityksistä huolimatta saanut koskaan haltuunsa Afganistanin YK-paikkaa, joka pysyi Rabbanin kannattajien käsissä. 

Kuka antoi tunnustuksen Talebanille?

Talebanit ovat kuitenkin edelleen Venäjän liittovaltion kiellettyjen terroristijärjestöjen luettelossa. Venäjän federaatiosta tuli yksi ensimmäisistä maista, joka hyväksyi Talebanin nimittämän lähettilään diplomaattiset valtakirjat, vaikka tämä ei vastaa virallista tunnustamista.

Mikä maa tunnusti Talebanin ensimmäisenä?

Pakistan oli Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ohella yksi kolmesta maasta, jotka tunnustivat Talebanit, kun ne olivat vallassa Afganistanissa ensimmäisellä kierroksella. Se oli myös viimeinen maa, joka katkaisi diplomaattisuhteet ryhmän kanssa.

Onko Taleban tunnustettu valtioksi?

Afganistanin Taleban ei saanut laajaa kansainvälistä tunnustusta vuonna 2022. Yli vuoden vallassa olon jälkeen yksikään ulkomainen valtio ei ole virallisesti tunnustanut Taleban-hallitusta, vaikka Kiina, Venäjä, Pakistan ja Turkmenistan ovat akkreditoineet Taleban-diplomaatteja.

Tunnustaako Yhdysvallat Afganistanin hallituksen?

Afganistanin islamilainen tasavalta, joka on Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen ja jonka Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tunnustavat kansainvälisen oikeuden mukaiseksi suvereeniksi valtioksi, ja Amerikan yhdysvallat ovat sitoutuneet työskentelemään yhdessä saadakseen aikaan kattavan ja kestävän rauhansopimuksen, joka lopettaa Afganistanin ja Afganistanin välisen konfliktin.

Tunnustaako YK Afganistanin?

Afganistan liittyi virallisesti Yhdistyneisiin Kansakuntiin 19. marraskuuta 1946 nimellä Afganistanin kuningaskunta. Yhtenä YK:n varhaisimmista jäsenistä Afganistan on osallistunut maailmanjärjestön toimintaan muun muassa monipuolisen ja ainutlaatuisen kulttuurinsa kautta.

Milloin talebanit tulivat ensimmäisen kerran?Taleban syntyi vuonna 1994 keskellä levottomuutta, joka seurasi neuvostojoukkojen vetäytymistä Afganistanista vuonna 1989. Ryhmän juuret olivat Kandaharin maakunnan maaseutualueilla, maan eteläisellä etnisellä paštunien sydänmaalla.

Milloin oli ensimmäinen taleban?

Taleban on 1990-luvun alussa perustettu sunni-islamistinen kansallismielinen ja pashtuneja kannattava liike, joka hallitsi suurinta osaa Afganistanista vuodesta 1996 lokakuuhun 2001.Miten Taleban tuli valtaan?

Vuonna 1992 Mujahideen-ryhmittymät eivät onnistuneet perustamaan laajapohjaista hallitusta väliaikaishallinnon perustamisen jälkeen, mikä johti raakaan sisällissotaan, joka lopulta tasoitti tietä Talebanien valtaannousulle vuonna 1996.

Mitä Taleban haluaa?

Mitä talebanit haluavat? Häätää kansainvälinen liittouma pois ja perustaa uudelleen Afganistanin islamilainen emiraatti, jossa vallitsee sharia. Ovatko talebanit paikallisia? Kyllä, suurin osa Taleban-taistelijoista on paikallisia, ja Afganistanin väestö hyväksyy heidät suurelta osin pashtunialueilla.