Sovelletaanko Geneven yleissopimusta vankeihin?



Sotavankeja on aina kohdeltava inhimillisesti. Kaikki pidättävän valtion laittomat teot tai laiminlyönnit, jotka aiheuttavat sen hallussa olevan sotavangin kuoleman tai vaarantavat vakavasti sen terveyden, ovat kiellettyjä, ja niitä pidetään tämän yleissopimuksen vakavana rikkomisena.

Suojeleeko Geneven yleissopimus sotavankeja?

Kolmannessa Geneven yleissopimuksessa vahvistetaan erityissäännöt sotavankien kohtelusta. Yleissopimuksen 143 artiklassa edellytetään, että sotavankeja on kohdeltava inhimillisesti, heidät on majoitettava asianmukaisesti ja heille on annettava riittävästi ruokaa, vaatteita ja sairaanhoitoa.

Onko sotavankien ottaminen sotarikos?

Sotavankia ei voida asettaa syytteeseen siitä, että hän on osallistunut suoraan vihollisuuksiin. Heidän vangitsemisensa ei ole rangaistus, vaan sillä pyritään ainoastaan estämään heidän osallistumisensa konfliktiin. Heidät on vapautettava ja kotiutettava viipymättä vihollisuuksien päätyttyä.

Voidaanko sotavangit asettaa syytteeseen sotarikoksista?





YK:n ihmisoikeustiedottaja Ravina Shamdasani sanoi, että kansainvälisen oikeuden mukaan sotavangeilla on taistelijoiden koskemattomuus. Hänen mukaansa heitä ei voida syyttää siitä, että he ovat osallistuneet vihollisuuksiin tai että he ovat syyllistyneet laillisiin tekoihin aseellisen konfliktin aikana.

Onko sotavangeilla oikeuksia?

Vihollisjoukkojen konfliktin aikana vangitsemia taistelijoita suojellaan kansainvälisen oikeuden nojalla. Sotavankeina heillä on tiettyjä etuoikeuksia, kuten inhimillinen kohtelu, sairaanhoito ja nopea paluu kotimaahansa konfliktin päätyttyä.

Voiko vankeja lähettää sotaan?

23 artikla. Sotavankia ei saa missään vaiheessa lähettää tai pitää vangittuna alueilla, joilla hän voi joutua alttiiksi taistelualueen tulelle, eikä hänen läsnäoloaan saa käyttää siihen, että tietyt paikat tai alueet vapautettaisiin sotatoimista.

Mitä Geneven yleissopimus ei salli?



Siinä kielletään erityisesti murha, silpominen, kidutus, panttivankien ottaminen, epäoikeudenmukainen oikeudenkäynti sekä julma, nöyryyttävä ja halventava kohtelu. Siinä edellytetään, että haavoittuneet, sairaat ja haaksirikkoutuneet on kerättävä ja hoidettava. Siinä annetaan ICRC:lle oikeus tarjota palvelujaan konfliktin osapuolille.



Voiko sotavankeja teloittaa?

Voiko sotavankeja teloittaa?

Mitkä ovat 11 sotarikosta?

Rikokset ihmisyyttä vastaan

  • Murha.
  • tuhoaminen.
  • Oikeus. Oikeus sodan aikana.
  • Muut epäinhimilliset tekot.


Mitkä lait suojelevat sotavankeja?

Kolmas Geneven yleissopimus suojelee sotavankeja. Siinä määritellään heidän oikeutensa ja vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt heidän kohtelustaan ja vapauttamisestaan. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus suojelee myös muita henkilöitä, joilta on riistetty vapaus aseellisen konfliktin yhteydessä.

Mitä vangeille tapahtuu, jos sota syttyy?



Sotavankia ei voida pitää sellissä tai muussa ahtaassa tilassa (paitsi rikosprosessin tai kurinpitoseuraamusten yhteydessä). Heidät voidaan kuitenkin sijoittaa – internoida – leireille, jotta estetään heidän paluunsa taistelukentälle. Heidät on vapautettava ja kotiutettava viipymättä aktiivisten vihollisuuksien päätyttyä.

Rikkooko Venäjä Geneven sopimusta?

Esimerkkejä Geneven yleissopimusten rikkomisesta Venäjällä
Hyökkäykset muihin kuin sotilaallisiin laitoksiin ovat nimenomaisesti kiellettyjä; kansainvälisten aseellisten selkkausten uhrien suojelua koskevan pöytäkirjan 52 artikla.

Mitä Geneven yleissopimus ei salli?

Siinä kielletään erityisesti murha, silpominen, kidutus, panttivankien ottaminen, epäoikeudenmukainen oikeudenkäynti sekä julma, nöyryyttävä ja halventava kohtelu. Siinä edellytetään, että haavoittuneet, sairaat ja haaksirikkoutuneet on kerättävä ja hoidettava. Siinä annetaan ICRC:lle oikeus tarjota palvelujaan konfliktin osapuolille.

Ovatko sotavangit suojattuja henkilöitä?

Kansainvälinen humanitaarinen oikeus suojelee monenlaisia ihmisiä ja esineitä aseellisen konfliktin aikana. Geneven yleissopimukset ja niiden lisäpöytäkirjat suojelevat sairaita, haavoittuneita ja haaksirikkoutuneita henkilöitä, jotka eivät osallistu vihollisuuksiin, sotavankeja ja muita vankeja, siviilejä ja siviiliesineitä.

Rikkooko eristyssellissä pitäminen Geneven yleissopimusta?



57 Siinä korostetaan myös, että kaikenlainen eristäminen, olipa kyse sitten eristämisestä tai muusta suljetusta säilytyksestä, mielenterveysongelmista kärsivien henkilöiden kohdalla on kiellettyä GC III:n nojalla, jos se merkitsee epäsuotuisaa erottelua, kidutusta tai muuta pahoinpitelyä.

Onko eristyssellissä pitäminen Geneven yleissopimuksen vastaista?

”Tämä vakavan henkisen kivun tai kärsimyksen tahallinen aiheuttaminen voi hyvinkin olla psykologista kidutusta”, erityisraportoija sanoi. Eristyssellissä pitäminen henkisesti tai fyysisesti vammaisille henkilöille on kielletty kansainvälisessä oikeudessa.

Mitä tapahtuu, jos Geneven sopimusta ei noudateta?

Geneven yleissopimus on normi, jonka mukaan vankeja ja siviilejä on kohdeltava sodan aikana. Asiakirjassa ei ole määräyksiä rangaistuksista, mutta rikkomukset voivat aiheuttaa moraalista paheksuntaa ja johtaa kauppapakotteisiin tai muihin taloudellisiin vastatoimiin rikkomuksen tehnyttä hallitusta vastaan.

Mitkä ovat Geneven yleissopimuksen neljä lakia?

Mitkä ovat Geneven yleissopimuksen neljä lakia?