Avainsanat

,

#vaalit2017 Fingerporissa olisi tämän otsikon alla kolme eri häntää, joista yhtä voisi äänestää Fingerporin kunnassa jäjestettävässä vaalissa vuoden hännäksi. Suomessa ajankohtaista on kohta valita valtuustoihin oman häntänsä nostajat. Vaikka käytinkin aasinsiltaa, toivottavasti valtuustoihin ei valita aaseja. Siksi aioinkin kertoa, ketä on syytä äänestää.

1. Äänestä häntä, joka on kuntasi parhaassa puolueessa

Ai miksi? Yksittäisen ehdokkaan numerohan siihen äänestyslappuun kirjoitetaan.

Koska Suomessa on käytössä D’Hondtin menetelmä vaalijärjestelmänä. D’Hondtin menetelmä on suhteellisen listavaalin vaalijärjestelmä, jossa yksittäiselle ehdokkaalle annettu ääni hyödyttää kaikkia puolueen ehdokkaita samassa kunnassa.

Itse asiassa jokainen annettu ääni hyödyttää kaikkia saman listan muitakin ehdokkaita, kuin ehdokkaan puolueen, jos kyseinen puolue on vaaliliitossa. Ja joissain tapauksisa ehdokaslista voi toki olla koottu muutenkin kuin puolueperustaisesti.

Ylivoimaisen suurin osa vaalilistoista on kuitenkin yhden puolueen listoja. Mutta mikäli kyseessä on vaalilitto tai muuten kuin puolueperustaisesti koottu lista, äänestäjän on toki syytä painotetusti hoksata oman äänen jollekin listan ehdokkaalle hyödyttävän kaikkia sillä listalla olevia ehdokkaita.

Vaalijärjestelmämatematiikan lisäksi toinen puolueen olennaisuutta korostava tekijä ovat valtuustotyön käytännön järjestelyt. Valtuustotyö on joukkuepeliä, jossa valtuustoryhmillä voi olla ryhmäkurikäytäntö, ja ryhmän enemmistön kanta on silloin olennainen ratkaisuissa. Vaikka virallista ryhmäkuria ei olisikaan käytössä, niin ryhmissä yleensä ainakin keskustellaan mahdollisesta yhtenäisestä linjasta kulloinkin ratkaistavaksi tulevissa asioissa.

2. Äänestä parhaan puolueen listalta häntä, joka on sen listan kyvykkäin, viisain ja oikeamielisin

Ai miksi? Eikö valtuuston pitäisi olla kunta pienoiskoossa, eikä mikään eliitin temmellyskenttä?

Koska vain kyvykäs saa ryhmässään ja ehkä jopa laajemminkin ajatuksiaan läpi ja vain viisas sekä oikeamielinen osaa arvioida eteen tuleville asioille useimmiten parhaan vaihtoehdon. Lisäksi saatu henkilökohtainen äänimäärä vaikuttaa usein siihen, miten painoarvokkaisiin tehtäviin valtuutettu pääsee vaalien jälkeen tapahtuvassa vakanssien jaossa.

Jos olet kahden vaiheilla parin ehdokkaan välillä, niin silloin voit heidän välisessä valinnassasi painottaa vaikka hyvää tietämystä itselle tärkeästä kulmakunnasta ja/tai viiteryhmästä. Vaikka kaikki ovat jostain kotoisin, nyt valitaan kuitenkin KUNNAN- tai KAUPUNGINvaltuutettuja, EI esimerkiksi kylä- tai kaupunginosavaltuutettuja.

3. Äänestä häntä

Kun olet ensin valinnut mielestäsi parhaan puolueen ja sen jälkeen sen puolueen ehdokkaista parhaan kunnassasi, äänestä häntä ihan konkreettisesti käymällä kirjoittamassa hänen numeronsa äänestyslippuun.

Paraskaan puolue ei välttämättä tunnu kovin hyvältä, ja tuskin sen puolueen paraskaan ehdokas täydelliseltä, mutta äänestä häntä silti.

Kannattaa äänestää jo ennakkoon heti kun mahdollista. Silloin asia on jo hoidettu, eikä äänestäminen voi enää unohtua tai jäädä muuten hoitamatta. Kuntavaalien ennakkoäänestys Suomessa on 29.3.-4.4.2017.  Mutta jos äänestäminen jää jostakin syystä hoitamatta ennakkoon, niin varsinaisena vaalipäivänä 9.4.2017 asian ennättää kyllä vielä hoitaa.

Äänestämisen ongelmatilanteita ja toimintaohjeita niihin

 

  • Superhyvä ehdokas puolueessa, joka ei ole mielestäsi paras puolue kunnassasi

Älä äänestä häntä. Antamasi ääni hyödyttää kaikkia sen puolueen ehdokkaita kunnassasi. Voi olla ettei ehdokastasi valita lainkaan, mutta äänesi voi olla juuri ratkaiseva sille, että viimeinen läpipäässyt kyseisen puolueen listalta tulee valituksi ja yksi mielestäsi parhaan puolueen ehdokas voi vastaavasti jäädä valitsematta.

Vaikka se superhyvä ehdokas tulisikin valituksi, hänen mahdollisutensa toimia superhyvin ovat olemattomat, jos puolueen linja on huono ja muut sen puolueen edustajat ovat eri mieltä hänen kanssaan.

Äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta kunnassasi.

  • Epäusko mahdollisuuteen vaikuttaa äänestämällä tai ajatus kaikista puolueista ja ehdokkaista huonoina

Äänestä silti. Jos et äänestä, kaikista huonoimman puolueen kaikista huonoin ehdokas tulee todennäköisemmin valituksi. Huonointa mahdollista parempaa äänestämällä edistät paremmuutta sanoisi mattinykänen.

Äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta kunnassasi.

  • Parhaan puolueen paras ehdokas on väärää sukupuolta, väärän ikäinen tai jotain muuta mielestäsi väärää

Äänestä häntä silti. Jos hän on parhaasta puolueesta, ja sen listan kyvykkäin, viisain ja oikeamielisin, niin on oikein äänestää häntä. Ellet äänestä häntä harjoitat sukupuolirasismia, ikärasismia tai jotain muuta rasismia.

Sano ei rasismille, ja äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta kunnassasi.

(Tämä blogikirjoitus on mukaelma ennen viime eduskuntavaaleja julkaisemastani Äänestä häntä! -blogipostauksestani.)