Avainsanat

, , , , , , ,

SOTEa pukkaa. Tai niin meille ainakin vakuutetaan, että tulossa on. Keskiviikkona valtiovallan edustaja kertoi Helsingin valtuustolle, että jatkossa sitten passaa kutsua SOTE-suunnitelmaan sisältyviä ns. itsehallintoalueita maakunniksi. Vallitsevan maakuntajaon mukaan yksi maakunnista on Uusimaa. Väkiluvultaan se on oikea kaikkien maakuntien äiti verrattuna muihin Suomen maakuntiin. Itse asiassa yksi sen kunnista, Helsinki, on väkiluvultaan suurempi, kuin yksikään muu maakunta.

Niin omien TE-puolen kokemuksieni, kuin tuttavapiiristä kuullun perustellakin, Helsingin SOTE-palvelut ovat toimineet pääsääntöisesti ihan kohtuullisen hyvin asiakasnäkökulmasta tarkasteltuna. Toisaalta on vähän hassua, että noin 630.000:tta helsinkiläistä edustavat puoli- ja täysammattilaispoliitikot ratkovat kauunginvaltuuston kokouksessa esim. asiaa: ”Tonttien myynti Kiinteistö Oy Helsingin Putkitie 3:lle.

Mitäs jos jaettaisiin Helsinki inhimillisemmän kokoisiin kuntiin ja samalla nimettäisiin Helsinki yhdeksi maakunnaksi? Helsingistä tulisi Suomen toiseksi suurin maakunta Uudenmaan jälkeen, ja se voisi edelleen hoitaa alueen SOTE-asiat mallikkaaseen tapaansa. HUS:ltä siiryisi sille osia, mutta Uudellemaalle ja Helsingille pilkottukin HUS olisi kyllä molemmissa palasissa aivan riittävän suuret resurssit kummallekin puolelle siirtävä. Tai kai se voisi olla myös palveluntuottaja, jolta molemmat maakunnat ostaisivat palveluita? Yksi osanen vanhasta HUS:sta toimisi niin kuin muuallakin Suomessa on kaavailtu erityistehtäviä viidelle yliopistosairaalalle.

Muita nykyisin kunnilla olevia vastuita varten Helsinki voitaisin jakaa vaikka kymmeneen 50-80.000 asukkaan kuntaan. Maankäytön yleiskaavoitukseen, joukkoliikenteen järjestämiseen jne… ne olisivat pääkaupunkiseudun olosuhteissa liian suppeita palasia, mutta nehän voitaisiin samassa rysäyksessä lykätä erityiselle metropolihallinnolle. Espoota ja Vantaatakaan ei enää ehkä sellaisen luominen niin paljoa pelottaisi, jos ne itse olisivatkin ne suuret kunnat siinä, ja Helsingin maakunnan uudet pikkukunnat kukin paljon pienempia palasia.

En toki kuvittele, että tämänsuuntaista todella otettaisiin mukaan muutenkin nyt kiireiseen SOTE-toteutukseen tai että Helsinki itse itselleen hakisi palasiksi jakoa. 🙂 mutta saa kai sitä parempaa maailmaa visioida?