Avainsanat

Useimmat blogin lukijat lienevät kuulleet placebo-, eli lumevaikutuksesta lääketieteessä. Eli lääketestauksessa osa koehenkilöistä tavanomaisesti saa tahallisesti ilman vaikuttavaa ainetta olevaa ”lääkettä”. Yleensä noin 30–40 prosenttia ko. lumeryhmän potilaista ilmoittaa oireidensa lievittyneen ainakin jonkin verran lääkekokeilun aikana.

Suomalaisten hifiharrastajien keskusteluryhmissä http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/ on tätä kirjoittaessani keskusteltu 2368 viestin verran otsikolla Virtajohdot. Lähtökohtana kysymys: ”Siksi kysynkin että kuinka paljon niillä voi ääntä parantaa? Tuntuu vähän hölmöltä parantaa sähköverkon viimeistä kahta metriä, kun kaikki muu on sitten vanhaa johtoa… Vai onko sitten laitteiden vakiojohdot laadullisesti sitten niin heikkoja ja johtaa sähköä huonosti?” Parhaillaan keskustelu jatkuu kohtuullisen vilkkaana. Markkinoilla on nimenomaan HIFI-laitteisiin tarkoitettuja erillismyytäviä virtajohtoja, joiden annetaan ymmärtää parantavan laitteiden äänenlaatua peruspiuhoihin nähden.

Välillä kiivaana käynyt keskustelu, joka virisi 6899,00 brittipuntaa maksavasta HIFI-käyttöön tarkoitetusta ethernet-kaapelista, on nyt 795 viestin jälkeen laantunut. Ethernet-kaapelihan on siis tavanomaisesti tietokoneen verkkopiuha, jolla kone tökätään nettiin ellei käytetä langattomia yhteyksiä.

Kysymys kuuluukin: Onko väärin kokea sairauden oireiden paranevan syötyään lumelääkettä? Tai onko ihminen hölmö, ehkä jopa sekopää, jos niin kokee? Vai onko hän silloin herkempi aistimaan kehonsa tuntemuksia kuin muut? Vaiko juurikin päinvastoin?

Toinen kysymys kuuluu, että onko väärin kokea äänenlaadun muuttuvan vaihtamalla HIFI-laitteistoonsa liittyvän piuhan jos:

  1. Äänisignaalia mittaamalla ei voida havaita mitään muutosta

tai

2. Äänisignaalia mittaamalla havaitaan muutos, jonka ei pitäisi olla tieteessä vallitsevan käsityksen mukaan ihmisaistein havaittavissa

Tai jos ostaa sellaiseen (kalliin) piuhan kokemansa äänenlaadun parempaan päin muuttumisen perusteella, niin onko hän silloin hölmö, tai vallan höyrähtänyt? Vaiko ostosta ymmärtämättömiä herkkäaistisempi?

Vai olemmeko me kaikki vain ihmisiä, ihmisille tyypillisin psykologisin ominaisuuksin? Niin ettei ihmislajille lajityypillinen havainnointi ole sinällään sevon olemista tai hölmöä tai paremmutta tai huonommuutta vaan inhimillistä.

Markkinamekanismit ovat kyllä hyviä huomioimaan ihmisille tyypillisiä käyttäymispiirteitä. Tai siis ihmiset markkinamekanismien takana ovat. Syötävien tuotteiden terveysvaikutusväittämien osalta kuluttajansuojakäytännöt ovat syystäkin sangen tiukkoja.