Avainsanat

, ,

Postilakkoa pukkaa. Osapuolet ovat kaukana toisistaan valtakunnansovittelijan toimistossa. Etäisyys kuulostaa olevan pidempi, kuin mitä neuvottelupöydän leveys antaisi ymmärtää.

Klo 13 YLE:n 1:llä radiossa päättyi Julkinen sana -niminen radio-ohjelma, jossa oli mukana mm. HS:n toimittaja Unto Hämäläinen. Ohjelmassa häntä tituleerattiin herrasmiestoimittajaksi, jollaisena häntä itsekin pidän. Pidän myös hänen analyyttisestä ja syväluotavaasta artikkelityylistään, johon hänen nykyinen työprofiilinsa taustoittavien juttujen tekijänä antaa ilmeisen hyvän mahdollisuuden.

Julkisessa sanassa keskusteltiin toimittajien lähteistä. Hämäläinen kertoi, tietysti nimeä mainitsematta, kuulleensa aiemmin syksyllä Postin asioiden lävähtävän vaikeana asiana pääministeri Sipilän käsiin marraskuun lopulla. Nyt ollaan vasta marraskuun puolivälissä, mutta Hämäläisen mukaan kaikki Postin työriidan vaiheet ovat toistaiseksi menneet täsmälleen niin kuin tuo lähde oli ennakoinut.

Edelleen esillä oli, että Postin työriita tarjoaa ammattiyhdistysliikkeelle suoran vastaiskun paikan Sipilään, joka viimekädessä hallituksen omistajaohjauksestakin henkilökohtaisesti vastaavana ministerinä on Posti Oyj:n poliittisen taakan henkilöity taakankantaja. Pari viikkoa sitten asiaa pohjustettiin eduskunnassa SDP:n Antti Lindmanin toimesta. Lindman pommitti Sipilää yksilöidysti henkilönä Postin työriidalla, SOL:n vuokratyövoimalla Postissa jne…

Poliittisen toimitustyön Grand Old Man Hämäläinen ei varmasti olisi ottanut Postin työriidan kulun tähänastista kulkua täysin oikein ennakoinutta lähdekeskustelua esiin, ellei:

  1. Lähde olisi ollut Hämäläisen hyvin luotettavaksi arvioima.
  2. Tähänastinen tapahtumien kulku olisi voimakkaasti vahvistanut lähteen oikeassa olemista vielä tässä tapauksessa erikseen

Jotta Hämäläisen siteeraaman lähteen edelleen ennakoima Postin tilanteen voimakas eskaloituminen todelliseksi ison luokan ongelmaksi Sipilälle toteutuisi työriita ei saa ennen sitä ratketa neuvotteluissa. Yhdistettynä neuvottelupöydästä tulleisiin mediatietoihin siitä kuinka kaukana osapuolten näkemykset toisistaan ovat, lienee postilakkojen toteutuminen kahtapuolta tulevan viikonlopun lähes varmaa.

Mitä lakoista seuraa Postille? Ainakin siitä seuraa sille negatiivinen kvanttihyppy lehtien jakeluliiketoimintaan. Erittäin monet postilakoista kärsimään joutuvat lehdet ovat ilmoittaneet avaavansa nettilehtensä avoimiksi lakon ajaksi. Nettilehtiin täysin tukeutuminen on varmasti monelle edelleen paperilehtiin tukeutuvalle jäärälle ja jäärättärelle siinä määrin silmiä avaava kokemus, että mitä todennäköisimmin paperilehtien tilauksista luovutaan uudella innolla.

Muutama kuukausi lakon jälkeen Postilla on vielä vähemmän jaeltavaa mediaa, kuin mitä sillä olisi ollut ilman lakkoja. Mutta ainahan Posti voi panostaa vaikkapa elintarvikelogistiikan palvelubisnekseen. Tuoreimmassa Talouselämä-lehdessä Posti hakeekin ”elintarvikelogistiikan business manageria.” Itse kyllä hämmästelen ja kummastelen enemmän kuin vähemmän, että miksi ihmeessä tarvitaan valtionyhtiö hääräämään kaurahiutalelavojen siirtelybisnekseen?