Avainsanat

, ,

Kun valtio, kunta, seurakunta tai muu julkisyhteisö ostaa jotain, niin valtio, kunta, seurakunta tai muu julkisyhteisö on vain välittäjä ostoksen maksamiselle. Rahat ostokseen kerätään veronmaksajilta veroina tai muina kansan kärttyisältä kädeltä kerättävinä maksuina.

Aamun YLE uutisoi: ”Terveystalo Attendo tarjosi lääkäriä vankilaan pilkkahintaan 50 senttiä/tunti.” Onko pari vuotta sitten veroparatiisitoiminnastakin syytetty yritys nyt herännyt ylitsepursuavaan yhteiskuntavastuuseen, ja tarjoaa vankiloiden lääkäripalveluita talkootyönä?

Melko yllättäen näin ei kuitenkaan ole, vaan ylle linkatun YLE:n artikkelin mukaan: ”He luottivat siihen, että me otamme sitten kalliimpia erikoislääkärin palveluita, jotka olisivatkin olleet sitten lähempänä kahtasataa euroa tunti.”

Lähdeaineistona vain tuo YLE:n juttu herää vakava epäilys siitä, että hankinnan tekijä ei ole osannut määritellä tarjouspyyntöönsä yleislääkäri- ja erikoislääkäripalveluiden hintojen painoarvoja tarjousten vertailukriteeristöön oikein. Vankilalääkäreiden hankinta on nyt Markkinaoikeudessa, joten aika näyttää kohdentuuko hankinta loppujen lopuksi Attendoon, vai pitääkö päätös sen tarjouksen hylkäämisestä.

Kävi miten kävi, vankilalääkärihankinnan maksamme me: sinä ja minä sekä muutama miljoona muukin suomalainen. Samoin maksamme kyseisen hankinnan valmistelutyön ja oikeusprosessin.