Avainsanat

,

EU-maiden sisäministerit päättivät eilen äänestyksen jälkeen pakolaisten pakkojaosta eri EU-maihin. Päätöstä vastustavia maita oli muutama ml. Romania, mutta niin vain tuli päätetyksi, että Romaniaankin sijoitetaan pakolaisia Italiasta, Kreikasta ja jostain.

Olen varmaan nähnyt vain unta, mutta eivätkös romanialaiset muutama vuosi sitten hakeneet useamman sadan henkilön voimin turvapaikkaa Suomesta? Ainakin pääkaupunkiseudulla asuvat voivat hakea kontekstia yhteiskunnan vähäosaisten asemaan Romaniassa myös kysymällä seuraavalta näkemältään pahvimuki edessä kadulla istuvalta, mistä maasta hän on.

Mutta niin nyt vaan sitten sisäministerit päättivät, että sinne sijoitetaan meren takaa tulleita pakolaisia. Ja ilman, että valtio itse on halukas ottamaan heitä rajojensa sisälle. Kun EU:lla ei juuri omaa väkivaltakoneistoa päätöstensä pakottamiseen ole, niin pakottamiskeinoksi on väläytelty taloudellisia keinoja.

Jos näistä lähtökohdista pakolaisia Romaniaan saadaan siirrettyä, niin ei voi sanoa muuta kuin, että sääliksi heitä käy. Mielestäni sisäministerien ratkaisu ei ollut loppuun asti harkittu.