Avainsanat

Viime viikolla tuli pistäydyttyä Mulhacénilla. Mikäli olet tämän artikkelin omalla sivulla https://jounimartikainen.wordpress.com/2015/08/27/mulhacen-3479-m/ niin otsikkokuvana on maisemaa huipulta. Mulhacén on Pyreneiden niemimaan korkein vuori ja se sijaitsee Sierra Nevadan kansallispuistossa Andalusiassa Etelä-Espanjassa. Uusien korkeusmittausten mukaan Mulhacénilla on korkeutta 3479 m. Aiemmin sitä pidettiin 3482 m korkeana.

DSC_1636pieni
Huipulla

Mulhacénin huippu on sille nousuni perusteella todistettavasti saavutettavissa jotakuinkin ”suoraan sohvalta” -kuntoiselle henkilölle, josta www.painoindeksi.org toteaa: ”normaalipainon ylärajaan päästäksesi tulisi sinun laihduttaa 6 kg.” Helpointa reittiä nousten homma ei ole kiipeilyä, vaan retkeilyä.

DSC_1640pieniNäkymä alas huipulta

Käytin kyllä järeintä tarjolla ollutta alkuapua, eli pikkubussikuljetusta n. 2700 m korkeuteen Alto del Chorrillon / Mirador de Trevelezin kieppeille, jolloin omin voimin nousumetrejä jäi jäljelle vajaat 800. Pikkubussilla oli myös paluukyyti samasta paikasta, kuin mihin se jätti. Käyttämäni bussikuljetus oli kansallispuiston järjestämä, ja se läksi Capileiran kylästä.

DSC_1533pieniBussin reittiä ylös Capileirasta

Bussikuljetus maksoi edestakaisin 10 €, ja se piti varata etukäteen Capileiran keskustassa olevasta kansallispuiston infopisteestä. Infopisteen ainakin sen aamun ainoa työntekijä näytti kysymykseen ”Do you speak English” noin kolmen millin väliä peukalon ja etusormen välissä. Kun minä kysyin englanniksi, hän vastasi sujuvasti espanjaksi.

Jos joku suunnittelee yhteydenottoa infopisteeseen, niin tässä kuitenkin yhteystiedot sinne ken taitaa espanjaa tai haluaa kokeilla onneaan etänä englanniksi:

+34 958 763090
pi.capileira.cma@juntadeandalucia.es

DSC_1687pieniBussipysäkki. Tieltä Mulhacénille kääntyvä polku näkyy kuvassa keskeltä oikealle. Korkein huippu kuvassa ei ole Mulhacén, vaan sitä reilut 100 m matalampi Mulhacén II, jonka kautta reitti Mulhacénille menee.

Itselläni meni Alto del Chorrillosta Mulhacénin huipulle noin 2½ h. Siitä ajasta noin ⅓ ajasta huohotusrasituksessa, noin ⅓ en-anna-periksi-ryydytyksessä ja noin ⅓ ajan kevyemmältä tuntuen tauot mukaan luettuna. Itselleni kovatahtisia vauhtiosuuksia erehdyin taivaltamaan yrittäessäni roikkua kolmekymppisen sporttisen saksalaispariskunnan vauhdissa. He muuten ovat yllä olevassa kuvassa reissun heitettyään. Reitti on ihan alkua lukuunottamatta merkitty kivikasoilla:DSC_1665pieni

Nousupäivänä perjantaina 21.8.2015 iltapäivällä, jolloin huipulla kävin, sää oli poutainen ja lämpöä siellä ylhäällä varmaan hieman alle 20 ⁰C. Kaikkiaan minulla meni iltapäivän aikana juotavaa rinteillä noin 2½ l, josta ½ l  Poweradea, ½ l puoliksi laimennettua Poweradea ja 1½ l silkkaa vettä. Kaikkiaan minulla oli 3½ l juomaa mukana ja saman verran ottaisin uuteenkin nousuun. Paluukyytiä Alto del Chorrillossa odotellessa tuli siemailtua vaellusvaiheesta yli jäänestä vesilitrasta noin puolet.

Evästä en ottaisi niin paljoa, kuin mitä reppuun oli tullut otettua. Varsinaisen vaellusjakson aikana söin vain 250 g rusina-pähkinäsekoitusta ja paluubussia odotellessa pienen osan 400 g:sta mukana olleita Digestive-keksejä. Repussa ollutta 300 g rusinapakettia en avannut lainkaan. Aamupalaksi olin syönyt kaksi puolikasta paahdettuja, vähän patonkia leveämpiä, vehnäleivänpätkiä tomaattipyreellä ja oliviöljyllä sekä lasillisen maitokahvia sokerin kanssa.

Ruoan ja juoman lisäksi minulla oli repussa mukana kaksi pitkähihaista paitaa, järkkäri superzoomilla, täysikokoinen kartta (11 € kansallispuiston infopisteestä), kompassi, kiikari ja siderulla itseensä tarttuvaa joustosidettä. Päällä oli lähtiessä t-paita ja farkut. Jalassa oli lenkkarit ja päässä lippis. Paita vaihtui nousun aikana. Silmillä oli enimmäkseen aurinkolasit, mutta välillä auringon ollessa pilven takana pidin myös tavallisia rillejä. Valkkarin kannattaa suojata kaikki iho, mikä ei ole vaatteiden alla, ison kertoimen aurinkorasvalla.

Capileiraan pääsee bussilla Granadasta ja Granadaan Malagasta. Helsinki – Capileira ja toisinpäin vie koko päivän. Kun lähdin 6.05 lennolla HKI-Vantaalta, niin olin Capileirassa klo 19 paikallista aikaa ja kun läksin Capileirasta 7.00 niin olin HKI-Vantaalla vähän iltakahdeksen jälkeen. Aikataulun mukaan siellä olisi pitänyt olla vähän ennen kasia.

Bussimatkat Espanjassa taittuivat Alsan ilmastoiduilla linja-autoilla. Niihin voi ostaa liput jo etukäteen https://www.alsa.es/en/web/guest/our-destinations Menomatkalla siirryin Malagan lentokentältä Malagan linja-autoaseman kupeeseen junalla/metrolla. Paluumatkan bussi jatkoi lentoasemalle asti.

EDIT 28.8.2015 Lisäyksenä vielä kuva Capileirasta nousevasta tiestä tuonne tekstin joukkoon sekä avainsanan ja kategorian lisääminen.