Avainsanat

, , ,

Ajatus tähän artikkeliin tuli mieleeni jo myöhään eilen illalla, mutta Immos-kohun säikyttämänä en tohtinut kirjoittaa viikonloppuyön tunteina väkivallan käyttöön yhdistettävissä olevalla sanastolla. Rauhaa rakastavana miehenä painotankin jo nyt alkuun, että en esitä Portugalin vastaiseen aseelliseen konfliktiin ryhtymistä. Sitä paitsi sehän on NATO-maakin, ja NATO:n viidennen artiklan myötä Portugalin kanssa oikeasti sotiva saisi pian iskuetäisyydelle itsestään maailman suurimman sotilasmahdin Yhdysvaltojen lentotukialukset, ja sitten kyyti voisi olla kylmää.

Toisaalta sotilaallinen konflikti NATO-maan kanssa johtaisi kahnaukseen myös toisen NATO-maan, Norjan, kanssa. Sen sodan syttymisen jälkeen meillä olisi tietysti mahdollisuus antautua ehdoitta Norjalle jo ennen varsinaisen verenvuodatuksen alkamista. Joten haluankohan sittenkään rajata sotakäsitettä tässä kirjoituksessa vain sanan kuvainnolliseen merkitykseen? Kai Norja liittäisi sille antautuneen valtion itseensä uusiksi maakunniksi? Ja minkäs suuruiset ne Norjan öljyrahastot tällä hetkellä olivatkaan?

Mutta takaisin Portugaliin. Tai oikeastaan Suomeen. Männäviikon toinen suuri mediakohu immosgaten ohella oli palstamillimetrien käyttö artikkeleihin suurituloisten eläkeläisten muutoista Suomesta Portugaliin. Ohitan nyt kaikki siihen asiaan liittyvät analyysit oikeudenmukaisuudesta, isänmaallisuudesta, ahneudesta, yksilön oikeudesta pyrkiä itselleen edullisiin ratkaisuihin, vaikutuksista yhteiskuntasopimuksen syntymahdollisuuksiin jne… ja käännän pohdinnan alkutilanteeseen. Miten asioiden olisi pitänyt olla, jotta kohua ei olisi syntynyt, ja millä tavoin asiamme olisivat silloin paremmin?

Tilanne nyt: Suomi ja Portugali ovat sopineet, että kumpikin verottaa maassaan asuvien yksityissektorilta saamia eläkkeitä niin kuin parhaaksi katsoo, ja lähtömaa ei verota, vaan jättää nämä asiat asuinmaan huoleksi. Mutta Portugalin pentelepä ei verota lainkaan ekana 10 vuotena muuton jälkeen! Eli ryöttäät sinne muuttavat yksityissektorin eläkeläiset saavat eläkkeensä puhtaana käteen. On se niin väärin! Eikö vaan?

Missä tilanteessa kohua ei olisi syntynyt: Jos Portugali verottaisi eläkkeitä vaikkapa juuri samalla tasolla kuin Suomi. Sinne muuttavat yksityissektorin eläkeläiset siis maksaisivat eläkkeistään täsmälleen saman verran veroa, kuin mitä maksaisivat Suomessa asuessaankin. Oikeus olisi voittanut taas. Eikö niin?

Sinun, minun ja Suomen valtion kannalta asiat olisivat kyllä täsmälleen samalla lailla kuin nytkin. Jos PORTUGALI verottaisi kyseisiä eläkkeitä yhtä rajusti kuin Suomi Suomessa eläkkeitä, niin enhän minä, sinä tai Suomen valtio hyötyisi siitä hyppysen pyppyä! Kyseisen veronkannon tuottohan jäisi Portugaliin.

Eli kohu syntyi vain siitä, että jotkut ryöttäät tässä maailmassa eivät maksa veroa millekään valtiolle. Mitään kohua ei olisi syntynyt siitä, jos he maksaisivat rapsakkaa veroa Portugalille. Kukaan ei silmäänsä räpäyttäisi uutiselle: ”Vuorineuvokset muuttivat 50% eläkeveroa heiltä perivään Portugaliin.” Tai ehkä räpäyttäisi ajatukselle siitä, että kyllä ihmisen sitten pitää olla perso lämmölle, golfille ja purjehdukselle, että muuttaa noinkin kireän verotuksen maahan.

Mitä tästä opimme? Tärkeintä tuntuu olevan, etteivät herrat saa päästä helpolla! Sillä hyödyttäisikö herrojen asuinmaaltaan saamien verohelpotusten poistaminen meitä, ei ole asian mediaseksikkyyden kannalta niinkään väliä. Kyllä kateus kiimankin voittaa!

Mutta entä jos emme vastaiskisikään yrittämällä saada herroja ja rouvia edes jotakin kautta verolle pantaviksi, vaan Portugalin aseella: Suomeen muuttavien EU-alueen eläkeläisten verovapaudella? Verosodanjulistus Portugalille!

Se ei edes tulisi Suomelle kalliiksi, koska: ”EU:n potilasdirektiivin mukaan kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja niin, että potilas maksaa hoidon ensin itse ja hakee korvauksia asuinmaastaan tai maasta, joka vastaa hänen sairaanhoitokustannuksistaan.” Ja edelleen: ”EU-maat sopivat eläkeläisten terveydenhoitokulujen jakamisesta sen mukaan, missä maassa sosiaalivakuutusmaksuja on maksettu. Pisimmän ajan näitä maksuja kerännyt valtio maksaa kaiken hoidon.” Lainausten lähde: Helsingin Sanomat 2.8.2015 sivu A14.