Avainsanat

, ,

Kakella, Makella ja Peralla on kaikilla potkukelkkoja valmistavat yritykset. Kaken firma vääntää potkurin jalaksia Peräseinäjärvellä, kun taas Maken yritys toimii Savon sydämessä. Pera teki jo vuosia sitten johtopäätöksensä, ja siirsi koko tuotantonsa Rääksvejelle Viroon. Kaken, Maken ja Peran yritykset kamppailevat ankarasti Suomen potkukelkkamarkkinoilla ja myös kansainvälisillä potkurien myyntikentillä väännetään kovasti näiden kolmen yrityksen kesken.

On vuosi 2025, kauan ei ole aikaa siihen siis. Kaken yrityksellä on alkanut menemään huonosti. Firma ei kannata. Suomeksi sanottuna koko pulju tekee persnettoa. Kake kutsuukin pääluottamusmiehen juttusilleen ja kertoo tilanteen. Onneksi on kuitenkin tullut paikallinen sopiminen, ja työehdoista voidaan joustaa, kun yrityksellä menee näin huonosti.

Pääluottamusmies kutsuu firman ammattiosaston koolle, ja kertoo ikävät terveiset. Firma on tappiollinen. Saavutetuista eduista pitää luopua. Työväki on apeaa, mutta eihän siinä muu auta, kun on asuntolainat ja kaikki. Parempi työ vähän huonommilla eduilla, kuin ei työtä laisinkaan.

Kaken firma saa paikallisella sopimisella kilpailuedun, ja sen myynti alkaa taas vetää. Markkinaosuuksia se saa lähinnä Maken yritykseltä. Maken firman talous sakkaa. Onneksi on kuitenkin tullut paikallinen sopiminen, ja työehdoista voidaan joustaa, kun yrityksellä menee huonosti. Make kutsuu pääluottamusmiehen juttusilleen ja kertoo tilanteen.

Pääluottamusmies kutsuu firman ammattiosaston koolle, ja kertoo ikävät terveiset. Firma on tappiollinen. Työväki on apeaa, mutta eihän siinä muu auta, kun on asuntolainat ja kaikki. Maken firmassa sovitaan luovuttavaksi joistakin saavutetuista eduista. Parempi työ vähän huonommilla eduilla, kuin ei työtä laisinkaan.

Maken firma saakin takaisin menettämiään markkinaosuuksia Kaken firman tuotteilta. Kaken yrityksellä alkaa mennä taas huonosti. Onneksi on kuitenkin tullut paikallinen sopiminen, ja työehdoista voidaan joustaa, kun yrityksellä kerta menee huonosti. Kake kutsuu pääluottamusmiehen juttusilleen ja kertoo tilanteen.

Pääluottamusmies kutsuu firman ammattiosaston koolle, ja kertoo ikävät terveiset. Firma on taas tappiollinen. Pitää luopua saavutetuista eduista. Työväki Kaken tehtailta on apeana, mutta eihän siinä muu auta, kun on asuntolainat ja kaikki. Parempi työ vähän huonommilla eduilla, kuin ei työtä laisinkaan.

Peran firman tuotanto on ollut koko ajan edullisempien työvoimakustannusten Virossa, ja sen tuotteet ovat pärjänneet koko ajan supistuvilla potkukelkkamarkkinoilla ihan kohtuullisesti. Potkukelkat nyt eivät vaan ole ihan kuuminta hottia trendien harjalla, ja Etelä-Suomessa on aika turha enää mistään talvesta puhua. Keski-Suomessakin potkurikausi alkaa olla jo aika lyhyt.

Mutta uuden paikallisen sopimuksen siivittämänä Kaken yritys saa taas nokan veden pinnan yläpuolelle ja entisen määrän potkureita markkinoille. Maken yritys alkaa tuottaa taas tappiota. Arvatkaapa miksi Make kutsuu tällä kertaa pääluottamusmiehen juttusilleen?