Avainsanat

,

Fingerporissa tämän otsikon alla olisi kolme eri häntää, joista yhtä voisi äänestää vuoden hännäksi. Suomessa ajankohtaista on kohta valita 200 oman häntänsä nostajaa. Vaikka käytinkin aasinsiltaa, toivottavasti niistä 200:sta mahdollisimman harva on aaseja. Siksi aioinkin kertoa, ketä on syytä äänestää. Besserwisser kun olen.

1. Äänestä häntä, joka on parhaassa puolueessa

Ai miksi? Yksittäisen ehdokkaan numerohan siihen äänestyslappuun kirjoitetaan.

Koska Suomessa on käytössä D’Hondtin menetelmä vaalijärjestelmänä. D’Hondtin menetelmä on suhteellisen listavaalin vaalijärjestelmä, jossa yksittäiselle ehdokkaalle annettu ääni hyödyttää kaikkia saman puolueen ehdokkaita siinä vaalipiirissä.

(Tarkkaan ottaen jokainen annettu ääni hyödyttää kaikkia saman listan muitakin ehdokkaita, kuin ehdokkaan puolueen, jos kyseinen puolue on vaaliliitossa. Ja lista voi toki olla koottu muuten kuin puolueperustaisesti. Mutta ylivoimaisen suurin osa vaalilistoista on kyllä yhden puolueen listoja.)

Vaalijärjestelmämatematiikan lisäksi toinen puolueen olennaisuutta korostava tekijä ovat eduskuntatyön käytännön järjestelyt. Eduskuntatyö on joukkuepeliä, jossa puolueryhmät tuppaavat harrastamaan ryhmäkuria, ja koko puolueen linja on olennainen ratkaisuissa.

2. Äänestä parhaan puolueen listalta häntä, joka on sen listan kyvykkäin, viisain ja oikeamielisin

Ai miksi? Eikö eduskunnan pitäisi olla kansakunta pienoiskoossa, eikä mikään eliitin temmellyskenttä.

Koska vain kyvykäs saa ryhmässään ja ehkä jopa laajemminkin ajatuksiaan läpi ja vain viisas ja oikeamielinen osaa arvioida eteen tuleville asioille useimmiten parhaan vaihtoehdon.

Taviksesta tulee joka tapauksessa jotain ihan muuta kuin tavis, jos hänestä tulee kansanedustaja. Vaikkapa toimeentulotuen perusosan suuruus ei missään tapauksessa ole kansanedustajaksi valitsemisen jälkeen henkilökohtaisesti merkityksellinen asia muutamaan vuoteen.

3. Äänestä häntä

Kun olet ensin valinnut mielestäsi parhaan puolueen ja sen jälkeen sen puolueen ehdokkaista parhaan vaalipiirissäsi, äänestä häntä ihan konkreettisesti käymällä kirjoittamassa hänen numeronsa äänestyslippuun.

Paraskaan puolue ei välttämättä tunnu kovin hyvältä, ja tuskin sen puolueen paraskaan ehdokas täydelliseltä, mutta äänestä häntä silti.

Kannattaa äänestää jo ennakkoon heti kun mahdollista. Silloin asia on jo hoidettu, eikä äänestäminen voi enää unohtua tai jäädä muuten hoitamatta.

Äänestämisen ongelmatilanteita ja toimintaohjeita niihin

 

  • Superhyvä ehdokas puolueessa, joka ei ole mielestäsi paras

Älä äänestä häntä. Antamasi ääni hyödyttää kaikkia sen puolueen ehdokkaita vaalipiirissäsi. Voi olla ettei ehdokastasi valita lainkaan, mutta äänesi voi olla juuri ratkaiseva sille, että viimeinen läpipäässyt kyseisen puolueen listalta tulee valituksi ja yksi mielestäsi parhaan puolueen ehdokas voi vastaavasti jäädä valitsematta.

Vaikka se superhyvä ehdokas tulisikin valituksi, hänen mahdollisutensa toimia superhyvin ovat olemattomat, jos puolueen linja on huono ja muut sen puolueen edustajat eri mieltä hänen kanssaan.

Äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta vaalipiirissäsi.

  • Epäusko mahdollisuuteen vaikuttaa äänestämällä tai ajatus kaikista puolueista ja ehdokkaista huonoina

Äänestä silti. Jos et äänestä, kaikista huonoimman puolueen kaikista huonoin ehdokas tulee todennäköisemmin valituksi. Huonointa mahdollista parempaa äänestämällä edistät paremmuutta sanoisi mattinykänen.

Äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta vaalipiirissäsi.

  • Parhaan puolueen paras ehdokas on väärää sukupuolta, väärän ikäinen tai jotain muuta mielestäsi väärää

Äänestä häntä silti. Jos hän on parhaasta puolueesta, ja sen listan kyvykkäin, viisain ja oikeamielisin, niin on oikein äänestää häntä. Ellet äänestä häntä harjoitat sukupuolirasismia, ikärasismia tai jotain muuta rasismia.

Sano ei rasismille, ja äänestä mielestäsi parhaan puolueen mielestäsi parasta ehdokasta vaalipiirissäsi.