Avainsanat

, ,

Yhtäläinen äänioikeus tarkoittaa, että jokaisen äänioikeutetun ääni on samanarvoinen. EU-parlamentin vaaleissa näin ei ole. EU-vaaleissa on käytössä epäyhtäläinen äänioikeus.

Esimerkki 1: Kalle on Suomen ja Portugalin kaksoiskansalainen ja hän asuu Ruotsissa. Tällä Kallella on kolme ääntä EU-parlamentin vaaleissa. Suomen ja Portugalin vaalilainsäädönnön mukaan hän saa äänestää kummassakin näistä maista kansalaisuuden perustella ja Ruotsin vaalilainsäädönnön perusteella Ruotsissa asumisen perusteella.

Esimerkki 2: Saksan väkiluku vuoden 2012 alussa on ollut noin 82 milj. henkilöä. Maltan väkiluku samana ajankohtana on ollut noin 400.000. Saksasta valitaan EU-parlamenttiin 96 edustajaa – Maltalta 6. Eli maltalaisen ääni painaa eurovaaleissa noin 13 kertaa enemmän kuin saksalaisen ääni. Suomalaisten suhdeluku osuu siihen väliin: väkiluku n. 5,4 milj. ja sillä 13 paikkaa.

Ainakaan nykyisellä vaalijärjestelmällä EU-parlamentille ei ole syytä antaa yhtään lisää valtaa. EU-kansalaiset kun eivät ole yhdenvertaisia sen valinnassa.