Avainsanat

, ,

Olin 90-luvulla parina kesänä tienpään valvojana. Tittelistäni huolimatta nukuin yöni silloinkin hyvin. Eikä toimenkuvani ollut edes vartioida ”yleinen tie päättyy” -kylttiä. Hengailin asfaltiurakan levitinkoneen puoleisessa päässä silloisen Tielaitoksen väreissä.

Yhtenä urakoitsijana olleen Lemminkäisen työnjohtajalla oli käsittääkseni keskeisenä bonus-palkkaan vaikuttavana mittarina työmaan taloudellinen tulos, johon joka päivä vaikutti se kuinka paljon muodostui ns. hukkamassaa, eli levitinkoneen perästä päivän päätteeksi ulos läjäksi ajettavaa jätemassaa, josta ei maksettu. Se merkittiin ylös kiloina, jonka määrä arvoitiin silmämääräisesti. Joka päivä kävimme työjohtajan kanssa saman tinkaamisrutiinin siitä, montako kiloa läjä oli. Työjohtajalla se vaikutti omaan palkkaan ja itse pullistelin pontevana veronmaksajien edustajana.

Työjohtajan työsuoritusta mitattiin sillä, kuinka vähän hukkatonneja muodostui, ja myös palkka oli osin siitä riippuvainen. Muodostui ymmärrettävä halu tulkita hukkaan menneiden kilojen määrä mahdollisimman pieneksi.

Voimassa olevan ammattikorkeakoulujen rahoittamista koskevan läinsäädännön mukaan ammattikorkeakoulujen rahoitukseen vaikuttaa voimakkaasti niiden opiskelijoiden määrä, jotka suorittavat lukuvuoden aikana vähintään 55 opintopistettä.

Jokainen voi arvioida mielessään mitä vaikuttaa (tai sitten ei) opiskelijoiden kursseista läpipääsemisen kynnykseen, kun osastonjohtaja kertoo opettajainkokoukselle terveisiä johtoryhmästä: jos 55 opintopistettä vuodessa saaneiden opiskelijoiden määrä jää niin pieneksi, kuin miltä ennusteessa näyttää, niin edessä ovat todennäköisesti YT-neuvottelut rahoituksen pienenemisen takia.