Avainsanat

, ,

Mikään ei ole muuttunut eikä muutu. Valitettavasti. Viime kädessä he, joilla on aseiden voima, päättävät. Niin on ollut muinaisesta Mesopotamiasta eilisen Krimille. Miksi näin? Ihminen lajina on sama. Eivätkä nisäkäslajin ominaispiirteet todellakaan muutu ainakaan muutamassa vuosikymmenessä, niin kuin Euroopan ikuisen rauhan utopistit ilmeisesti ehtivät jo kuvitella.

Kumman hiljaa ovat kansainvälisiin tehtäviin keskittyvän palkka-armeijan ehdottelijat olleet viime viikkoina. Toivottavasti ovat hiljaa ainakin muutaman sata vuotta näin alkajaisiksi ihmislajin evoluutiota pax sapiensikseksi odotellessa.

Otsikkoa sivuten Yhdysvaltojen perustuslain kohta ”kansalaisten oikeutta omistaa ja kantaa tuliasetta ei tule loukata” usein tahallaan tai tietämättömyyttään väärinymmäretään Euroopassa. Se ei ole siellä niinkään itsepuolustuspykälänä yksittäisten kansalaisten kättäpidempiin rosmoja vastaan. Se on siellä sen takia, että valta versoo kiväärinpiipuista. Ja kun on haluttu vallan olevan kansalaisilla, on haluttu taata suora kansanvalta äärimmäisiin tilanteisiin.