Avainsanat

, ,

Tämä artikkeli liittyy aiemman blogi-kirjoitukseni: Pieni piensijoitusopas kohtiin: ”4. Ajattele tilannetta seuraavan kvartaalin kuluttua” ja ”5. Kvartaali on 1/4-vuosisata”

Uskotko, että printtimedia ja aikaan sidotut TV-lähetykset ovat valtavirtaa vuonna 2037? Minä en. Siksi en myöskään sijoita kyseisen toimialan yritysten osakkeisiin.

Uskotko, että luonnonvaroja on helpommin ja laajemmin käytettävissä vuonna 2037? Minä en. Siksi olen sijoittanut luonnonvararesursseja omistavien yritysten osakkeisiin.

Siihen valistunut skeptikko toteaa, että noi jututhan on jo huomioitu niiden yritysten markkina-arvossa, eikä tollasella pähkäilyllä pärjää yhtään tikkaa heittävää apinaa paremmin sijoituskohteiden valinnassa. Minä kysyn, että onko tosiaan? Monenko sijoittamista ammatikseen toisten rahoilla tekevän tuloista centtiäkään on kiinni siitä, kuinka hyvin onnistuneiksi hänen sijoitusvalintansa osoittautuvat 25 vuoden kuluttua? Väittäisin, että ovat aika harvassa.

Olen sitä mieltä, että tässäkin asiassa pätee sanonta: ”jos maksat pähkinöillä, saat oravia.” Eli jos toisten rahoilla sijoittajia palkitaan 3 kk:n tai vuoden tai ääritapauksessa peräti muutaman vuoden aikana syntyneistä tuotoista, niin silloin he myös tekevät mielestään optimaalisia sijoitusratkaisuja noilla sijoitushorisonteilla. Painoarvollisesti sillä rahalla on todella suuri merkitys pörssiosakkeiden arvonmuodostuksessa.

Jos sinä tai minä sijoitamme siitä paljon pidemmällä horisontilla, voimme otollisilla hetkillä tehdä edullisia ostoksia omaan sijoitushorisonttiimme nähden. Siihen liittyykin pienen piensijoitusoppaan sääntö: ”6. Hyödynnä markkinoiden hinnoitteluhölmöyksiä”