Avainsanat

,

Tämä on jatkoa eiliselle blogi-postaukselleni: Ostaako vai tuottaa, siinä kunnan pulma

Leikitelläänpä vähän toveri Karlin ajatuksella esimerkkitapausta käyttäen. Parturi-kampaaja Lissu tekee työtään palkkaa vastaan yritykselle XYZ. Jokaista Lissun yrityksen XYZ leivissä tekemää parturi-kampausta kohden XYZ perii Lissun parturi-kampaamilta ihmisiltä niin paljon rahaa, että yritys XYZ:lle jää sen yrityksen Lissulle maksaman palkan ja sen yrityksen kaikkien muiden menojenkin jälkeen 10 % voittoa. Siis ne Lissun parturi-kampaamat ihmiset maksavat siitä, että Lissu parturi-kampaa heidät peräti 10% enemmän, kuin mitä sen parturi-kampauksen aikaansaaminen kaiken kaikkiaan tulee sille yritys XYZ:lle maksamaan.

Toveri Karl jatkoi ankaraa pohtimistaan. Ankarasti asiaa pohdittuaan toveri Karl keksi vallankumouksellisen idean. Sen yrityksenhän voisi pudottaa pois siitä välistä! Toveri Karl keksi, että koska loppujen lopuksi työtä tekevät ja sen työn tekemisen tulosten ostajat ovat viime kädessä samaa porukkaa, niin hehän voisivat muodostaa yhteiskunnan, jossa he tekisivät toistensa tarpeita palvelevaa työtä toisilleen ilman, että se yritys nappaisi siitä välistä voittoa. Toveri Karlista se oli oikein hyvä idea.

Jatkuu jossain seuraavassa blogi-postauksessa!