Avainsanat

Jatkona lainaus nimimerkki ”Tiedemiehen” kommentista eilen alkaaneessa euro-keskustelussa Soininvaaran blogissa ja oma (tätä kirjoitettaessa vielä siellä tarkastettavien kommenttien jonossa oleva) vastineeni siihen.

Tiedemies:

”Se mitä en noiden änkyröiden ja soinikkien jutuissa ymmärrä on, että mitä väliä niillä takausvastuilla jossain EVM:ssä on? Jos euro hajoaa, niin ne ovat merkityksettömiä. Koko takausvastuujutun keskeinen idea on, ettei niitä jouduta käyttämään, vähän niinkuin ydinase.

Ajatus että Suomi maksaisi oikeasti jotain 50 miljardin takauksia, on suoraan sanoen naurettava.”

JM: Ihan yhtä naurettava kuin, että Suomi oikeasti maksaisi jotain 300 milj. kultadollarin sotakorvauksia. Monissa aasialaisissa ja etelä-eurooppalaisissa kulttuureissa hyvää kusetusta varmaankin pidetään arvossa, mutta eräissä osissa Eurooppaa (joihin Suomikin kuuluu) pitävä sopimuskulttuuri on valtakulttuurin itseisarvo. Itse asiassa pohjoisen Euroopan taloudellisen hyvinvoinnin yhtenä keskeisenä tekijänä taidetaan pitää vahvaa sopimusoikeutta ja luotettavien sopimusten muodostamaa luottamuksen kulttuuria.

Huomioon ottaen lainauksen (Osmo Soininvaara): “Euroa ei voi enää pelastaa”, kansakunnallemme saadaan sotakorvausten maksamisen glorian vähitellen jo hiipuessa seuraava sankaritarina sentilleen maksetuista EU-takauksista.