Avainsanat

, ,

Heitetäänpä kehiin toinenkin reseptisovellus. Edellinen on 13.12.11 postauksessani. Tänään pyöräytin parsakaalikeiton. Aluksi vilkuilin keittiön kaapista Kotiruoka-keittokirjan 56. painosta, ja päätin tehdä keiton yhdistellen ja soveltaen suurustetun kasviskeiton (suurustettu liemi, juustokeittoversio) ja kasvissosekeiton ohjeita. Tässä muodostunut resepti, joka oli omaan makuuni ihan onnistunut:

n. 300 g parsakaali (esim. luomu)
1½ kasvisliemikuutiota (esim. X-tra)
125 g voimakasta sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 litra vettä parsakaalin keittämiseen ja liemeksi
1½ rkl rasvaa (esim. Oivariini)
3 rkl vehnäjauhoja

1. Leikataan parsakaalista kanta pois, huuhdotaan kaali ja leikataan se tehosekoittimeen sopiviksi palasiksi. Parsakaalin palaset laitetaan kattilaan kylmään veteen.
2. Laitetaan kattila liedelle maksimiteholle. Kansi päälle ja annetaan veden lämmetä kiehuvaksi. Sähkölevy otetaan pois päältä kun vesi kiehuu, ja annetaan kattilan olla levyllä kunnes kiehuminen alkaa hiipumaan.
3. Kaadetaan keitinliemi talteen keittoa varten ja laitetaan keitinliemeen kasvisliemikuutiot.
4. Möyhennetään keitettyjä parsakaalin palasia tehosekoittimessa. Jos palasia meinaa jäädä pyörimään terien yläpuolelle, niin pysäytetään masina välillä ja painellaan palaset alemmas teriin – teriä toki varoen. Sen jälkeen taas kansi kiinni ja uudestaan hanaa – ei kuitenkaan liikaa, eli parsakaalista ei tehdä mitään mössöä, vaan se jäädä millin, parin palasiksi.
5.  Tyhjentynyt kattila laitetaan taas levylle lämpiämään ja rasva siihen sulamaan. Vehnäjauhot kiehautetaan rasvassa lastalla sekoittaen ja lisätään siihen päälle kasvisliemi.
6. Sekoitetaan jauho-rasvaseos hyvin liemeen ja lisätään sulatejuusto (pienehköinä kuutioina) sekä parsakaali keittoon.
7. Annetaan keiton kiehahtaa ja sekoitetaan kunnes sulatejuustot ovat hyvin sulahtaneet joukkoon.
8. Keitto on valmis.