NAM:n perustajamaat olivat Intia (Jawaharlal Nehru), Indonesia (Sukarno), Egypti (Gamal Abdel Nasser), Ghana (Kwame Nkrumah) ja Jugoslavia (Josip Broz Tito). Yhteistyö, puolueettomuus ja itsemääräämisoikeus olivat NAM:n pääajatuksia. 

Mitkä maat olivat liittoutumattomia kansakuntia?

Nykyiset jäsenet

 • Algeria (1961)
 • Angola (1976)
 • Benin (1964)
 • Botswana (1970)
 • Burkina Faso (1973)
 • Burundi (1964)
 • Kamerun (1964)
 • Kap Verde (1976)

Miksi maat olivat liittoutumattomia kylmän sodan aikana?

Liittoutumattomien maiden liike muodostettiin kylmän sodan aikana pitkälti silloisen Jugoslavian presidentin Josip Broz Titon aloitteesta sellaisten valtioiden järjestöksi, jotka eivät pyrkineet virallisesti liittoutumaan Yhdysvaltojen tai Neuvostoliiton kanssa, vaan pyrkivät pysymään itsenäisinä tai puolueettomina.

Kuinka monta maata liittoutumattomien liikkeessä oli mukana?

Bandungin periaatteet ja sitoutumattomien maiden liikkeen jäsenyyskriteerit toimivat sekä uusien jäsenten että tarkkailijoiden sisäänpääsykriteereinä. Liikkeeseen kuuluu tällä hetkellä 120 jäsenvaltiota, 17 tarkkailijamaata ja 10 tarkkailijajärjestöä.

Kuka kuului liittoutumattomien liikkeeseen?

Liittoutumattomien liikkeen perustajaisät olivat: Sukarno Indonesiasta, Jawaharlal Nehru Intiasta ja Josip Broz Tito Jugoslaviasta, Gamal Abdul Nasser Egyptistä ja Kwame Nkrumah Ghanasta. Heidän toimintansa tunnettiin nimellä ”Viiden aloite”.

Mikä on liittoutumaton maa?

Kolmannen maailman kansakunnat, jotka ryhmänä kieltäytyivät liittoutumasta joko Yhdysvaltojen tai entisen Neuvostoliiton kanssa.

Oliko Intia liittoutumaton kylmän sodan aikana?Intian liittoutumattomuus oli kylmän sodan, kaksinapaisen maailman, Intian siirtomaakokemuksen ja Intian väkivallattoman itsenäisyystaistelun tulos.

Mitkä ovat liittoutumattomien maiden tärkeimmät tavoitteet?

Ei-kohdistamattoman liikkeen tavoitteet olivat: • Rauhan ylläpitäminen;
 • Talouskasvun edistäminen;
 • Kolonialismin ja imperialismin vastustaminen;
 • vastustaa vastustaa Sotilaalliset liittoutumat ja ydinaseiden hankinnat;
 • YK: n julistaminen rauhanturvauselimeksi;
 • Ihmisoikeuksien ja ympäristön suojeleminen;

Missä maassa ensimmäinen sitoutumattomien maiden liike kokoontui?


Lainaus videolta:

Missä maassa ensimmäinen sitoutumattomien maiden liike kokoontui?

Belgrad, Serbia
Liittoutumattomien maiden liikkeen ensimmäinen huippukokous pidettiin Belgradissa Serbiassa vuonna 1961.

Miksi monet maat valitsivat liittoutumattomuuden?

Monet kansakunnat, jotka päättivät liittyä liittoutumattomien liikkeeseen kylmän sodan aikana, tekivät niin, koska ne olivat köyhiä, strategisesti merkityksettömiä ja vapaan maailman sivuuttamia. Lännellä ei ollut juurikaan tarjottavaa, tai tarjoukset olivat kolonialismin perinnön tahraamia.

Mikä seuraavista maista oli liittoutumattomien valtioiden perustajajäsen?Liittoutumattomien maiden liikkeen perustajamaat: Intia, Jugoslavia, Egypti, Indonesia ja Ghana.

Onko Egypti liittoutumaton maa?

Egypti oli yksi liittoutumattomien maiden liikkeen (NAM) perustajajäsenistä. Belgradissa pidetyn ensimmäisen NAM-konferenssin valmistelukokous pidettiin Kairossa 5.-12. kesäkuuta 1961.

Onko Intia liittoutumaton maa?

Maan asema kansallisessa diplomatiassa, sen merkittävä koko ja talouskasvu tekivät Intiasta yhden liittoutumattomien maiden liikkeen johtajista.

Onko Vietnam liittoutumaton?

Vietnamin liittoutumattomuuspolitiikka rakentui ”kolmen n:o” -periaatteen ympärille: ei osallistumista sotilasliitoihin, ei ulkomaisia tukikohtia Vietnamin alueella eikä minkäänlaista liittoutumista toisen maan kanssa kolmatta maata vastaan.