Vietnam Veterans Against the War: Lyhyt esittely Vietnamin veteraani, runoilija ja aktivisti Jan Barry Crumb (tunnetaan myös nimellä Jan Barry) perusti VVAW:n New Yorkissa vuonna 1967.

Mikä oli VVAW:n tarkoitus?

Vietnam Veterans Against the War (VVAW) sai alkunsa vuonna 1967, kun kuusi Vietnamin veteraania marssi rauhan puolesta New Yorkissa. Järjestön tarkoituksena oli antaa ääni palanneille sotilaille, jotka vastustivat Kaakkois-Aasiassa käynnissä olevaa sotaa.

Onko Vietnam Veterans Against the War -järjestöä vielä olemassa?

VVAW on edelleen olemassa. 1990-luvun VVAW on aivan erilainen kuin 1960-luvun VVAW, mutta se on edelleen aktiivinen veteraanien rauhanjärjestö. Kun amerikkalaisten sotilaiden määrä Vietnamissa väheni 1970-luvun alussa, VVAW:n jäsenmäärä (ja sodanvastainen aktivismi yleensä) väheni.

Miksi Vietnamin veteraani ei kannattaisi Vietnamin sotaa?

Veteraanien näkemykset sodanvastaisesta liikkeestä
Monet Vietnamin veteraanit syyttivät sodanvastaista liikettä viileästä vastaanotosta, jonka he saivat palattuaan Yhdysvaltoihin. Heidän mielestään oli epäreilua, että sodanvastaiset mielenosoittajat kyseenalaistivat heidän toimintansa sodan aikana. Loppujen lopuksi suurin osa mielenosoittajista ei ollut käynyt Vietnamissa.

Kuinka monta jäsentä Vietnam Veterans Against the War -järjestöllä oli?

30,000
Järjestö on ilmoittanut, että sen jäsenmäärä on parhaimmillaan yli 30 000. Kun mukaan lasketaan myös muut kuin veteraanien kannattajat, VVAW:llä oli ”noin 50 000” jäsentä. Vuoteen 1972 mennessä Pariisin rauhanneuvottelut olivat täydessä vauhdissa, mikä merkitsi sodan päättymisen alkua ja VVAW:n päätehtävän päättymistä.

Miksi Vietnamin veteraanit heittivät nauhansa?

Veteraanit protestoivat raakaa ja voittamatonta sotaa vastaan, jota Yhdysvallat kävi Vietnamissa, Laosissa ja Kambodžassa – sotaa, jossa veteraanit ansaitsivat mitalit ja nauhat.

Kuka perusti VVAW:n?Vietnamin veteraani, runoilija ja aktivisti Jan Barry Crumb (tunnetaan myös nimellä Jan Barry) perusti VVAW:n New Yorkissa vuonna 1967. Vuoteen 1970 mennessä siitä oli kuitenkin tullut yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä, tehokkaimmista ja arvostetuimmista Vietnamin sodan vastaisista järjestöistä.

Kuinka monta yhdysvaltalaista Vietnamin veteraania on elossa vuonna 2022?

Vietnamissa oli sodan aikana noin 7500 naista. Yli 300 000 veteraania haavoittui Vietnamin sodan aikana. VA:n Veteran Population Projection Model -mallissa arvioidaan, että Vietnamin sodan aikaisia veteraaneja on elossa noin 6,1 miljoonaa vuonna 2021.Kuinka vanha Vietnamin veteraani olisi tänään?

61-103-vuotiaat
Vietnamin veteraanit ovat nykyään 61-103-vuotiaita. Lähes kymmenen miljoonaa veteraania on 65-vuotiaita tai vanhempia, mutta seuraavien viiden vuoden aikana noin 700 000 uutta veteraania saavuttaa eläkeiän.

Mistä tiedät, onko joku Vietnamin veteraani?

Useimmissa tapauksissa se mainitaan DD214:n kohdassa 26, ”Decorations, Medals, Badges, Commendations, Citations and Campaign Ribbons Awarded or Authorized”. Se löytyy myös OMPF:stä (Official Military Personnel File) – eli palvelustakista – sivulta ”History of Assignments” tai vastaavasta.

Kuinka paljon rahaa Vietnamin veteraanit saavat?

Niiden veteraanien osalta, jotka saivat VA:n työkyvyttömyyskorvauksia muiden tulojensa lisäksi, keskimääräinen vuosimaksu oli 18 100 dollaria. Näiden työkyvyttömyysmaksujen ansiosta heidän tulonsa olivat keskimäärin suuremmat kuin muiden veteraanien tulot.

Mikä on Vietnamin veteraanien avioeroprosentti?Suhteiden heikentyneeseen toimivuuteen liittyy se, että veteraaniväestössä (sekä PTSD:tä sairastavissa että ilman PTSD:tä olevissa) on paljon eroja ja avioeroja. Noin 38 prosenttia Vietnamin veteraanien avioliitoista kariutui kuuden kuukauden kuluessa veteraanin paluusta Kaakkois-Aasiasta.

Pitäisikö Vietnamin veteraaneille sanoa tervetuloa kotiin?

Se on tunnustus siitä, mitä Vietnamin veteraanit joutuivat kestämään sodan aikana ja kotiin palatessaan. ”Kun näet veteraanin, kävele hänen luokseen ja sano: ’Kiitos palveluksestasi ja tervetuloa kotiin'”, Roberts sanoi.

Mikä oli Vietnamin muistomerkin tavoite ja miksi VVMF olisi lisännyt neljännen suunnittelukriteerin?

Tärkeimmät suunnittelukriteerit olivat, että muistomerkin tuli olla 1) luonteeltaan pohdiskeleva ja mietiskelevä, 2) sopusoinnussa paikan ja ympäristön kanssa, 3) se ei saanut antaa poliittista lausuntoa itse sodasta ja 4) siinä tuli olla kaikkien kaatuneiden tai kadonneiden nimet.

Miksi Martin Luther King otti kantaa Vietnamin sotaa vastaan?

Kingin mielestä Yhdysvaltojen väliintulo Kaakkois-Aasiassa oli pelkkää imperialismia. Lisäksi hän uskoi, että Vietnamin sota vei rahaa ja huomiota kotimaisista ohjelmista, jotka oli luotu mustien köyhien auttamiseksi.

Miksi Yhdysvaltain kansalaiset eivät tukeneet Vietnamin sotaa?Monet amerikkalaiset vastustivat sotaa moraalisin perustein, sillä he olivat kauhistuneita sodan tuhoista ja väkivallasta. Toiset väittivät, että konflikti oli sota Vietnamin itsenäisyyttä vastaan tai puuttuminen vieraaseen sisällissotaan; toiset vastustivat sitä, koska he katsoivat, että sillä ei ollut selkeitä tavoitteita ja että sitä ei voitu voittaa.

Miksi MLK kutsui Vietnamin sotaa?

Myöhemmin samana vuonna King muotoili Vietnamin sodan moraaliseksi kysymykseksi: ”Evankeliumin julistajana”, hän sanoi, ”pidän sotaa pahana. Minun on huudettava, kun näen sodan kiihtyvän missä tahansa vaiheessa” (”Vastustaa Vietnamin sotaa”).