Spartan elämä Spartan väestö koostui kolmesta pääryhmästä: spartalaisista eli spartalaisista, jotka olivat täysivaltaisia kansalaisia, heloteista eli maaorjista/orjista ja perioekeista, jotka eivät olleet orjia eivätkä kansalaisia. 

Kenestä saattoi tulla Spartan kansalainen?

Ainoastaan syntyperäisiä spartalaisia pidettiin täysivaltaisina kansalaisina, ja heidän oli suoritettava laissa säädetty koulutus sekä osallistuttava johonkin syssitiasta ja rahoitettava sitä.

Mikä oli kansalaisten rooli Spartassa?

Vastaus ja selitys: Spartan kansalaisia ohjasivat tiukat lait ja sotilaalliset perinteet, joissa he elivät. He olivat samanaikaisesti osa yhteiskuntaansa ja hallitustaan; siksi heitä muistutettiin jatkuvasti väkivallasta, joka heille voitaisiin kohdistaa, jos he rikkoisivat velvollisuuksiaan.

Keitä olivat Ateenan ja Spartan kansalaiset?





Vain vapaat, aikuiset miehet nauttivat kansalaisuuden tuomista oikeuksista ja vastuusta. Vain noin 20 prosenttia Ateenan väestöstä oli kansalaisia. Naiset eivät olleet kansalaisia eivätkä siksi voineet äänestää tai vaikuttaa poliittiseen prosessiin.

Milloin spartalaisista tuli kansalaisia?

20
Spartalaiset harjoittelivat tiukasti ja etenivät tässä koulutusjärjestelmässä 20-vuotiaaksi asti, jolloin he saivat liittyä yhteisön messiin ja siten tulla yhteisön täysivaltaisiksi kansalaisiksi.

Miten miehistä tuli Spartan kansalaisia?

Täytettyään kaksikymmentä vuotta nuorten spartalaisten miesten oli läpäistävä tiukka koe valmistuakseen ja tullakseen täysivaltaisiksi kansalaisiksi, sillä vain arvokkaat sotilaat saivat aristokraattisen kansalaisuuden. Jos he eivät läpäisseet koetta, heistä ei koskaan tullut kansalaisia, vaan heistä tuli perioeci, keskiluokka.

Miten Sparta kohteli kansalaisiaan?



Spartan yhteiskunta oli jaettu yhteiskuntaluokkiin, eikä valloitetuille ihmisille annettu poliittisia oikeuksia tai kansalaisuutta. Vielä alempiarvoisempi kuin valloitettu väestö oli ryhmä, jota kutsuttiin heloteiksi. Helotit vastasivat maataloustöistä ja muista päivittäisistä tehtävistä, jotka tukivat spartalaisia.

Miten Spartan kansalaisia kutsuttiin?

Spartan väestö koostui kolmesta pääryhmästä: spartalaisista eli spartalaisista, jotka olivat täysivaltaisia kansalaisia, heloteista eli maaorjista/orjista ja perioekeista, jotka eivät olleet orjia eivätkä kansalaisia. Perioekit, joiden nimi tarkoittaa ”ympärillä asuvia”, työskentelivät käsityöläisinä ja kauppiaina ja valmistivat aseita spartalaisille.



Mitä oikeuksia spartalaisilla oli?

Spartalaisilla naisilla oli enemmän oikeuksia ja suurempi autonomia kuin millään muulla klassisen kauden (5.-4. vuosisata eaa.) kreikkalaisella kaupunkivaltiolla. Naiset saattoivat periä omaisuutta, omistaa maata, tehdä liiketoimia ja olivat koulutetumpia kuin naiset antiikin Kreikassa yleensä.

Oliko Spartassa kansalaiskokous?

Ekklesia tai ekklesia (kreik. ἐκκλησία) oli antiikin Kreikan Sparta-kaupunkivaltiossa toimiva kansalaisten kokous. Toisin kuin tunnetummalla Ateenan edustajakokouksellaan, Spartan edustajakokouksella oli rajalliset valtuudet, sillä se ei keskustellut, vaan kansalaiset saattoivat vain äänestää ehdotusten puolesta tai niitä vastaan.

Miten Sparta kohteli muita kuin kansalaisiaan?

Spartan yhteiskunnassa oli ulkomaalaisia (xenoi), mutta he eivät olleet yhtä tervetulleita kuin muissa kaupunkivaltioissa, ja heidän liian epäluuloiset ja toisinaan suorastaan vainoharhaiset isäntäväestönsä karkottivat toisinaan väkisin ne, jotka asuivat Spartassa.

Kuka omisti orjia Spartassa?



Helootit
Spartassa oli valtion omistamia orjia, joita kutsuttiin heloteiksi. Helotit määrättiin työskentelemään tietyllä palalla maata. Heidät myös pakotettiin antamaan osa kasvustaan valtiolle. Toisinaan heloottien määrä oli parikymmentä kertaa suurempi kuin vapaiden spartalaisten.

Kenen avulla Sparta valvoi kansalaisiaan?

Spartan hallintojärjestelmä oli hyvin epätavallinen. Kaupunkia hallitsi kaksi kuningasta, mutta 28-jäseninen ”vanhimpien neuvosto” rajoitti heidän valtaansa. Nämä miehet rekrytoitiin korkeimmasta yhteiskuntaluokasta, aristokraattisista spartalaisista.

Kuka ei voisi olla Spartan kansalainen?

Spartan väestö koostui kolmesta pääryhmästä: spartalaisista eli spartalaisista, jotka olivat täysivaltaisia kansalaisia, heloteista eli maaorjista/orjista ja perioekeista, jotka eivät olleet orjia eivätkä kansalaisia.

Ketkä saivat olla kansalaisia antiikin Kreikassa?

vapaat miehet
Ateenalainen määritelmä ”kansalaisesta” poikkesi myös nykypäivän kansalaisesta: Ateenassa vain vapaita miehiä pidettiin kansalaisina. Naisia, lapsia ja orjia ei pidetty kansalaisina, eivätkä he näin ollen voineet äänestää.

Ketkä voisivat olla Kreikan kansalaisia?



Kreikan kansalainen on henkilö, joka on asianmukaisesti rekisteröity Helleenien tasavallan kunnan rekisteriin. 3. Kreikan kansalaisuuden oikeudellinen edellytys on rekisteröityminen Helleenien tasavallan kunnan rekisteriin. Näin ollen rekisteröintitodistus on oikeudellinen todiste Kreikan kansalaisuudesta.

Minkä ikäisenä miehestä tuli Spartan kansalainen?

Nuoret, 20-29-vuotiaat, kävivät läpi tiukan sotilaskoulutuksen osana pysyvää armeijaa. Yli 30-vuotiaat nuoret aikuiset olivat täysivaltaisia kansalaisia, ja heidän odotettiin menevän naimisiin.

Miten Sparta kohteli poikia?

Spartalaisnuorukaisia hakattiin ja ruoskittiin rituaalisesti.
Yksi Spartan raaimmista käytännöistä oli niin sanottu ”kestävyyskilpailu”, jossa nuoria ruoskittiin – joskus kuolemaan asti – Artemis Orthian pyhäkön alttarin edessä.

Mitä tapahtuu, kun spartalainen poika täyttää 7 vuotta?

Ruoan varastaminen. Äidit huolehtivat lapsistaan vain seitsemän vuotta. Kun poika täytti seitsemän vuotta, spartalaisten armeija toivotti hänet tervetulleeksi. Koulutus alkaa laitoksessa, jota kutsutaan nimellä ”agoge”, jossa opettajalle annetaan tehtäväksi huolehtia lapsista.