Kiistatta merkittävin syy Weimarin tasavallan epäonnistumiseen oli alkanut suuri lama. Vuoden 1929 taloudellisella romahduksella oli vakavia vaikutuksia Saksaan. Vuoteen 1932 mennessä kaksi viidesosaa Saksan työvoimasta eli noin kuusi miljoonaa ihmistä oli vailla työtä. 

Mitä uhkia Weimarin tasavaltaan kohdistui?

Uudesta perustuslaista huolimatta Weimarin tasavalta kohtasi yhden Saksan suurimmista taloudellisista haasteista: hyperinflaation. Versaillesin sopimuksen ansiosta Saksan mahdollisuudet tuottaa tuloja tuottavaa hiiltä ja rautamalmia vähenivät.

Mikä aiheutti Weimarin tasavallan romahduksen?

Weimarin tasavalta, Saksan 12-vuotinen demokratiakokeilu, päättyi, kun natsit nousivat valtaan tammikuussa 1933 ja perustivat diktatuurin.

Miksi Weimarin tasavaltaan kohdistui uhka oikealta puolelta?





Uhka oikealta: Kapp-puuhka
Kommunistien murskaamisessa Freikorps oli pelastanut hallituksen, mutta Versaillesin sopimuksen ehtojen vuoksi Saksan armeijaa oli supistettava huomattavasti ja Freikorps oli lakkautettava.

Miksi Weimarin tasavalta oli kriisissä vuonna 1923?

Hyperinflaatio vaikutti Saksan Papiermarkiin, Weimarin tasavallan valuuttaan, vuosina 1921-1923, pääasiassa vuonna 1923. Se aiheutti huomattavaa sisäpoliittista epävakautta maassa, Ranskan ja Belgian miehityksen Ruhrin alueella ja kurjuutta koko väestölle.

Mikä oli Weimarin perustuslain suurin heikkous?

Suhteellinen edustus
Suhteellinen edustus – Kukin puolue sai saman prosenttiosuuden parlamenttipaikoista kuin sen vaaleissa saama äänimäärä. Tämä merkitsi sitä, että parlamentissa oli paljon pieniä puolueita, mikä vaikeutti lakien säätämistä ja johti heikkoihin ja usein lyhytikäisiin hallituksiin.

Mikä käänsi kansan Weimarin tasavaltaa vastaan?



Sotapropaganda ja kansallismielisyys saivat konservatiiviset sotilasdiktatuurit saamaan kannatusta ja saivat demokratian ajatuksen näyttämään heikolta ja tehottomalta. Monet Saksan kansalaiset protestoivat Weimarin tasavaltaa vastaan ja syyttivät sotakorvausten lamauttavaa taloudellista velkaa sen heikosta johtamisesta.

Mitkä olivat Weimarin tasavallan kaksi suurinta taloudellista ongelmaa?

Weimarin tasavallan ensimmäinen suuri talouskriisi oli hyperinflaatio, joka tuhosi Saksan talouden vuonna 1923. Vielä suurempi (ja maailmanlaajuinen) kriisi alkoi vuonna 1929: lama. Sekin tuhosi saksalaista yhteiskuntaa.



Mikä oli punainen uhka Saksassa?

Kommunistit uhkasivat Weimarin hallintoa monin tavoin vuoteen 1929 asti kapinoiden ja lakkojen kautta, joista suurin osa tapahtui vuosina 1919-23. Näinä vuosina 10-15 prosenttia äänestäjistä kannatti KPD:tä, ja jatkuvat levottomuudet antoivat Saksalle vaikutelman, että Saksaa uhkasi ”punainen uhka”.

Miksi Berliinin muuri kaatui?

Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989 oli käänteentekevä hetki paitsi kylmän sodan myös nyky-Euroopan historiassa. Sen aiheuttivat poliittiset uudistukset neuvostoblokissa, Itä-Euroopan ihmisten kasvava paine ja lopulta Itä-Saksan rajanylitysmääräyksestä aiheutunut sekaannus.

Kuka rakensi Berliinin muurin?

Saksan demokraattisen tasavallan kommunistinen hallitus
Saksan demokraattisen tasavallan (DDR eli Itä-Saksa) kommunistihallitus aloitti 13. elokuuta 1961 piikkilangasta ja betonista koostuvan Antifascistischer Schutzwallin eli antifasistisen suojamuurin rakentamisen Itä- ja Länsi-Berliinin välille.