Rautaesirippupuhe, Ison-Britannian entisen pääministerin Winston Churchillin Fultonissa Missourissa 5. maaliskuuta 1946 pitämä puhe, jossa hän korosti, että Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian on toimittava rauhan ja vakauden vartijoina neuvostokommunismin uhkaa vastaan, joka oli laskenut ”rautaesiripun” …

Kuka tuli Fulton Missourin puheeseen?

Winston Churchill
Toisen maailmansodan hiipuva hiillos heitti vielä pitkään varjonsa sodanjälkeisen maailman ylle, kun Winston Churchill saapui keväällä 1946 Fultonin pikkukaupunkiin Missourin osavaltiossa keskilännessä. Westminster College vaikutti epätodennäköiseltä paikalta, jossa Britannian entinen pääministeri piti maailmanlaajuisesti merkittävän puheen.

Kuka piti rautaesirippupuheen?

Maaliskuun 5. päivänä 1946 Sir Winston Churchill vieraili Westminster Collegessa vihreänä luennoitsijana ja esitti ”Sinews of Peace”, joka jäi historiaan ”rautaesirippupuheena”. ”Itämeren Stettinistä Triestiin Adrianmeren rannalla ”rautaesirippu” on laskeutunut mantereen yli.

Miksi Churchill piti puheensa Fulton Missourissa?





5. maaliskuuta 1946
Miksi hän matkusti Fultoniin, Missouriin? Koska presidentti Truman oli hyväksynyt kutsun ja suostui esittelemään hänet. Tämä takasi valtavan kiinnostuksen kaikkialla Yhdysvalloissa ja maailmalla. Churchillille on joskus uskottu, että hän on keksinyt termin ”rautaesirippu”.

Miksi Churchill piti rautaesirippupuheen?

Churchill oli huolissaan siitä, että Yhdysvallat vetäytyisi kansainvälisistä asioista, kuten se oli tehnyt 1930-luvulla, ja hän uskoi, että tämä olisi huono asia kansainvälisille suhteille.

Miten Neuvostoliitto reagoi Fultonin puheeseen?

Neuvostoliitossa Venäjän johtaja Josif Stalin tuomitsi puheen ”sodanlietsonnaksi” ja kutsui Churchillin kommentteja ”englanninkielisestä maailmasta” imperialistiseksi ”rasismiksi”. Britit, amerikkalaiset ja venäläiset, jotka olivat liittoutuneet Hitleriä vastaan vajaa vuosi ennen puhetta, piirsivät taistelulinjoja

Mikä oli Churchillin kuuluisin puhe?



”Taistelemme rannoilla
Tämä on kenties Churchillin kuuluisin puhe, jota on käytetty vuosikymmenien ajan televisio- ja elokuvaohjelmissa, joissa pohditaan pääministerin elämää.

Mikä on Winston Churchillin kuuluisa lause?

”Älä koskaan anna periksi” ”Tämä on opetus: älä koskaan anna periksi, älä koskaan anna periksi, älä koskaan, älä koskaan, älä koskaan, älä koskaan – ei missään, ei suuressa eikä pienessä, ei suuressa eikä vähäpätöisessä – älä koskaan anna periksi, paitsi kunniallisen ja järkevän vakaumuksen vuoksi. Älkää koskaan antautuko väkivaltaa vastaan; älkää koskaan antautuko vihollisen näennäisesti ylivoimaiselle voimalle.”



Mitkä olivat Churchillin puheen kolme pääkohtaa?

Kolme taistelua: (1) Se, mitä kenraali Weygand kutsui Ranskan taisteluksi, on ohi. (2) Odotan, että taistelu Britanniasta on alkamassa. (3) Tästä taistelusta riippuu kristillisen sivilisaation säilyminen.

Miksi Winston Churchillin puhe oli niin tärkeä?

Winston Churchill ”Rautaesirippu” -puhe

Kuka oli mukana Fultonin puheessa?

Rautaesirippupuhe, Ison-Britannian entisen pääministerin Winston Churchillin Fultonissa Missourissa 5. maaliskuuta 1946 pitämä puhe, jossa hän korosti, että Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian on toimittava rauhan ja vakauden vartijoina ”rautaesiripun” laskeneen neuvostokommunismin uhkaa vastaan.

Kuka ilmestyi pitämään puhetta Missourin pikkukaupunkiin?



Maaliskuun 5. päivänä 1946 pienessä Westminster Collegessa Fultonin pikkukaupungissa Missourissa Britannian entinen pääministeri Winston Churchill piti puheen, joka muutti maailman lopullisesti.

Minkä kuuluisan puheen Churchill piti Missourissa Yhdysvalloissa vuonna 1946?

Maaliskuun 5. päivänä 1946 Winston Churchillin ja presidentti Harry Trumanin läsnäolo muutti keskilännen pikkukaupungissa sijaitsevan collegen liikuntasalin maailman valtioksi, kun Churchill piti kuuluisimman toisen maailmansodan jälkeisen puheensa – ”Rauhan jänteet”.

Miksi rautaesirippupuhe oli tärkeä?

Se auttoi vahvistamaan Yhdysvaltojen ja Länsi-Euroopan kommunismin ja Neuvostoliiton vastustusta. Churchill jatkoi puheessaan, että vahvat amerikkalais-brittiläiset suhteet olivat välttämättömiä kommunismin leviämisen pysäyttämiseksi ja rauhan säilyttämiseksi Euroopassa. Hänen puheensa oli suurelta osin tehokas.

Mikä on Winston Churchillin kuuluisa lause?

”Älä koskaan anna periksi” ”Tämä on opetus: älä koskaan anna periksi, älä koskaan anna periksi, älä koskaan, älä koskaan, älä koskaan, älä koskaan – ei missään, ei suuressa eikä pienessä, ei suuressa eikä vähäpätöisessä – älä koskaan anna periksi, paitsi kunniallisen ja järkevän vakaumuksen vuoksi. Älkää koskaan antautuko väkivaltaa vastaan; älkää koskaan antautuko vihollisen näennäisesti ylivoimaiselle voimalle.”

Miten Stalin reagoi rautaesirippupuheeseen?



Winston Churchillin ”Rautaesiripun” puhetta ei koskaan julkaistu neuvostoliittolaisessa lehdistössä – vasta toukokuussa 1998 se ilmestyi venäjäksi historiallisessa arkistolehdessä. Stalin itse ilmoitti siitä kansalleen Pravdassa. Hän vertasi Churchilliä Hitleriin ja kuvaili häntä ”sodanlietsojaksi”, jonka tavoitteena oli ”anglosaksinen