Kongon kriisi

Päiväys 5. heinäkuuta 1960 – 25. marraskuuta 1965
Sijainti Kongon tasavalta
Tulos Kongo perustettiin itsenäiseksi yhtenäisvaltioksi Mobutu Sese Sekon de facto-diktatuurin aikana.

Missä Kongon kansanmurha tapahtui?

Ensimmäinen Kongon sota (1996-1997), jota kutsutaan myös Afrikan ensimmäiseksi maailmansodaksi, oli sisällissota ja kansainvälinen sotilaallinen konflikti, joka käytiin pääasiassa Zairessa (nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa) ja joka levisi myös Sudaniin ja Ugandaan.

Missä Belgian Kongo tapahtui?

Valtio käsitti koko nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan alueen, ja se oli olemassa vuodesta 1885 vuoteen 1908, jolloin Belgian hallitus liitti alueen vastentahtoisesti siihen.

Mitä tapahtui Kongon kolonisoinnin aikana?

Raportit laajalle levinneistä murhista, kidutuksista ja muista väärinkäytöksistä kumiplantaaseilla johtivat kansainväliseen ja belgialaiseen paheksuntaan, ja Belgian hallitus siirsi alueen hallinnan Leopold II:lta ja perusti Belgian Kongon vuonna 1908. Levottomuuksien jälkeen Belgia myönsi Kongolle itsenäisyyden kesäkuussa 1960.

Mikä aiheutti Kongon konfliktin?

Kongon demokraattisen tasavallan nykyisten väkivaltaisuuksien taustalla on valtava pakolaiskriisi ja Ruandan vuoden 1994 kansanmurhasta aiheutuneet seuraukset. Kun hutujen génocidaires pakenivat Kongon demokraattisen tasavallan itäosaan ja muodostivat aseellisia ryhmiä, syntyi vastakkaisia tutseja ja muita opportunistisia kapinallisryhmiä.

Miksi Belgia valtasi Kongon?

Vuonna 1908 kansainvälinen painostus pakotti kuninkaan luovuttamaan Kongon vapaavaltion Belgian valtiolle. Vastanimetty ”Belgian Kongo” pysyi siirtomaana, kunnes Kongon demokraattinen tasavalta itsenäistyi vuonna 1960.

Mitä Belgia teki Kongolle?Belgia levitti kristinuskoa ja kauppaa Afrikassa ja käytti Kongon rikkauksia, muun muassa kumia, hyväkseen. Katkaistuista käsistä tuli siirtomaavallan pahamaineinen symboli, kun viranomaiset silpoivat raa’asti niitä, jotka eivät täyttäneet satokiintiöitä.

Kuka antoi Kongon Belgialle?

Leopold II ryösti maata väkivaltaisesti yli kahden vuosikymmenen ajan, ennen kuin siitä tuli Belgian siirtomaa. Hän keräsi Kongon raaka-aineista suuria rikkauksia. Kuolemaansa vuonna 1909 asti Leopold II ei kuitenkaan koskaan astunut jalallaan siirtomaakseen katsomalleen alueelle, joka oli lähes 80 kertaa Belgian kokoinen.Mikä on tappavin sota sitten toisen maailmansodan?

toinen Kongon sota
Vuoteen 2008 mennessä sota ja sen seuraukset olivat aiheuttaneet 5,4 miljoonaa kuolemantapausta, jotka johtuivat pääasiassa taudeista ja aliravitsemuksesta, mikä teki toisesta Kongon sodasta maailman tappavimman konfliktin sitten toisen maailmansodan.

Kuka tuhosi Kongon?

Leopold II
Vaikka Leopold II vakiinnutti Belgian siirtomaavallan aseman Afrikassa, hänet tunnetaan parhaiten hänen valtakaudellaan tapahtuneista laajoista julmuuksista, joiden seurauksena jopa 10 miljoonaa ihmistä kuoli Kongon vapaavaltiossa.

Missä päin Afrikkaa Kongo yleensä sijaitsi?

Saharan eteläpuolinen Afrikka
Kongo sijaitsee Saharan eteläpuolisen Afrikan keskilänsiosassa, päiväntasaajan varrella, leveyspiirien 4° pohjoista leveyttä ja 5° eteläistä leveyttä sekä pituuspiirien 11° ja 19° itäistä pituutta välissä. Sen etelä- ja itäpuolella on Kongon demokraattinen tasavalta.

Oliko Kongon vapaavaltio kansanmurha?yksikään hyvämaineinen Kongon historioitsija ei ole esittänyt syytöksiä kansanmurhasta; pakkotyöjärjestelmä, vaikka se voi olla yhtä tappava, on eri asia.

Miksi Kongossa leikattiin kädet irti?

Kongon vapaavaltiossa kongolaisten kädet amputoitiin järjestelmällisesti, kun orjuutetut afrikkalaiset eivät täyttäneet kumin louhintakiintiöitä. Belgialaiset siirtolaiset keräsivät ja savustivat nämä irti leikatut kädet, jotta ne voitiin säilyttää myöhempää laskentaa ja kirjaamista varten.

Mitä Kongossa tapahtui vuonna 1890?

Lualaba-joen alueen arabialaiset orjakauppiaat sortuivat vuonna 1890, kun heidän johtajansa Tippu Tib lähti Sansibariin. Katanga, jossa oli runsaasti kuparia ja muita mineraaleja, kaatui vuonna 1891, kun Leopoldin joukot ampuivat hallitsija Msirin. Myöhemmät kapinat tukahdutettiin.

Mitä Yhdysvallat teki Kongon kriisissä?

CIA toteutti Kongon tasavallassa useita nopeatempoisia salaisia operaatioita. Operaatioiden tarkoituksena oli vakauttaa hallitus ja minimoida kommunistien vaikutus maassa. CIA käynnisti myös massiivisen PR-kampanjan tuomitakseen Lumumban ja edistääkseen Mobutun toimintaa.

Kuinka monta ihmistä kuoli Kongon vapaavaltiossa?10 miljoonaa kongolaista
10 miljoonan kongolaisen kuolema
Joidenkin arvioiden mukaan tappamiset, nälänhätä ja taudit aiheuttivat jopa 10 miljoonan kongolaisen kuoleman pelkästään Belgian vallan ensimmäisten 23 vuoden aikana vuosina 1885-1960, jolloin kuningas Leopold II hallitsi Kongon vapaavaltiota henkilökohtaisena läänityksenään.