Riippumattoman Novaja Gazeta -sanomalehden venäläinen päätoimittaja on huutokaupannut Nobelin rauhanpalkintomitalinsa 103,5 miljoonalla dollarilla (84 miljoonalla punnalla).

Dmitri Muratov sanoi, että kaikki myynnistä saadut rahat menevät Ukrainan sodan pakolaisten auttamiseen.

Muratoville myönnettiin rauhanpalkinto vuonna 2021 sananvapauden puolustamisesta Venäjällä.

Novaja Gazeta keskeytti toimintansa maaliskuussa pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Moskova oli sanonut, että kaikki, jotka kuvaavat Venäjän toimia Ukrainassa ”sodaksi”, joutuisivat maksamaan raskaita sakkoja tai lopettamaan toimintansa. Kreml kutsuu konfliktia ”erityiseksi sotilasoperaatioksi”.

Myynnin järjestänyt Heritage Auctions ei ole paljastanut, kuka voittaja oli.Huhtikuussa Muratovin kimppuun hyökättiin Venäjällä junassa punaisella maalilla, johon oli sekoitettu liuotinta asetonia. Miespuolinen hyökkääjä huusi: ”Muratov, tämä on meidän pojillemme”.

Muratov kuului ryhmään toimittajia, jotka perustivat Novaja Gazetan vuonna 1993 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.Vuodesta 2000 lähtien kuusi lehden toimittajaa ja yhteistyökumppaneita on surmattu työnsä yhteydessä, mukaan lukien tutkiva toimittaja Anna Politkovskaja.

Kultaisen mitalin myynti New Yorkissa hyödyttää Unicefin humanitaarista apua Ukrainan siirtymään joutuneille lapsille, Heritage Auctions sanoi lausunnossaan.

”Tärkein viesti tänään on, että ihmiset ymmärtävät, että sota on käynnissä ja meidän on autettava ihmisiä, jotka kärsivät eniten”, Muratov sanoi Heritage Auctionsin julkaisemalla videolla.Hän voitti Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna yhdessä toimittaja Maria Ressan kanssa, joka oli mukana perustamassa verkkouutissivusto Rappleria Filippiineillä.

Sekä Ressa että Muratov tunnetaan siitä, että he ovat julkaisseet tutkimuksia, jotka ovat suututtaneet maidensa johtajat, ja heistä on tullut lehdistönvapauden puolesta käytävän taistelun symboleita.