Avainsanat

En kykene ymmärtämään, miksi ihmeessä kukaan auton omistaja hylkää autonsa tienposkeen, parkkipaikoille tai jonnekin ihan muualle. Tai voin ymmärtää, että elämänhallinta voi olla niin hukassa, että millään ei ole mitään väliä.

Käsittääkseni jotakuinkin ympäri Suomen löytyy valtuutettuja romuttamoja, jotka noutavat ajoneuvoromut ilmaiseksi ainakin henkilöauton kokoluokasta lähtien. Siinä yhteydessä syntyy myös romutustodistus ja auto saadaan pois kirjoista ja kansista.

Siitä huolimatta hylättyjen kulkuneuvojen kanssa tetsaaminen on kuntatyön arkea sillä segmentillä, jolle ne tehtävät kussakin kunnassa tai kaupungissa on lykätty.

Usein autonraatokeisseihin on esillä rekisteröimättömiä omistajanvaihdoksia. Eli rekisteriin merkitty omistaja on vakaasti sitä mieltä, että hylätynoloisen auton omistaakin Arska tai Anneli, jolle auto on myyty, mutta joka ryökäle ei olekaan hoitanut asiaa rekistereihin.

Ehkä pitäisi määrätä ajoneuvojen kauppakaari, jossa määrättäisiin, että rekisteröidyn ajoneuvon kauppa raukeaa, ellei omistajanvaihdosta ole rekisteröity vaikkapa kuukauden kuluessa kaupasta? Toki nykyjärjestelmällä ajoneuvosidonnaiset riesat napsahtavat rekisteriin merkitylle omistajalle, joten ei ole mielestäni ihan terävintä bisnestä myydä auto niin, että jatkotoimet jäävät vain ostajan viitseliäisyyden varaan.