Olen kirjoittanut tähän blogiin vuosien mittaan useita Postiin liittyviä kriittisiä artikkeleita. Mielestäni Postin toiminnasta on korostettu syy käydä julkista keskustelua johtuen mm. sen monopoliasemasta ja 100% valtio-omistuksesta. Posti on murroksessa, ja se näkyy asiakkaille.
Malmilla Posti siirtyi äskettäin Cittarin infopisteeseen, jossa palvelut toimivat Postin logon alla. Tässä vuoropuhelu vapaasti muisteltuna tältä aamua:
Minä: Tämä pitäisi laittaa taipaleelle.
Henkilö tiskin takana 1: Millaisena lähetyksenä haluat lähettää?
Minä: Maksikirjeenä.
Henkilö tiskin takana 1: Maksikirjeitähän ei voi enää lähettää.
Minä: Teidän tuoreimman yleisimmät-hinnastonne mukaan Eurooppaan voi edelleen lähettää maksikirjeitä.
Henkilö tiskin takana 1: Mikähän tää sitten olis, täähän on paketti.
Minä: Haluan lähettää sen maksikirjeenä. Suomeen ei voi enää lähettää maksikirjeitä, mutta teidän nettisivujenne mukaan Eurooppaan voi.
Henkilö tiskin takana 1: (Toiselle henkilölle tiskin takana) Eihän maksikirjeitä enää oo?
Henkilö tiskin takana 2: Mmmmmm… (Kolmannelle henkilölle, joka on tulossa kaupan puolelta) Tuutko katsomaan?
Henkilö tiskin takana 1: (Kolmannelle henkilölle) Eiks tää pidä lähettää pakettina?
Minä: Teillä on nettisivuilla, että Eurooppaan voi edelleen lähettää myös maksikirjeenä!
Henkilö tiskin takana 3: (Katsoo lähetystä ja näppäilee päätettä, ja sanoo henkilö 1:lle) Valitaan tää ja sitten tää.
Henkilö tiskin takana 1: Ai se on ulkomaille!
–
Tarina jatkuu ja lopulta sain jopa Posti Oy:n kuitin siitä, että ”Economy-Maksikirje EU” vastaanotettiin. Olin liimaillut siihen jo kotona tarkasti oikean määrän postimerkkejä. En uskalla edes arvailla mitä olisi tapahtunut, jos olisin kiireisenä jättänyt lähetyksen ”voit jättää lähetyksesi tähän”-pöydälle.
Oikein kuvaava tarina arjesta. Tähän mennään kun erityispalvelut jätetään vähemmän koulutettujen yleisihmisten tietämyksen armoille. En ole Postin sivuilta katsonut montako omaa konttoria enää on? Ei niitä monta ole. Järvenpään kokoisessa (40t. asukasta!) tuppukylässä ei omaa konttoria enää ole, vaan asioidaan Valintatalon kassalla.
Eriarvoisuus kukoistaa. Jos lähistöllä sattuu olemaan oikea posti, palvelut toimii asiantuntevasti, muuten ei. Onneksi työpaikan vieressä Itiksessä on kunnollinen Postikonttori, jossa samat, pitkänlinjan henkilöt palvelevat viimeisen päälle ja vielä ystävällisesti. He tuntevat eri vaihtoehdot ja osaavat kertoa niiden eroista ja ehdottaa asiakkaalle parasta vaihtoehtoa. Onhan se konttori melkoinen paperikauppa, suklaapatukatkin tarjouksessa siinä tiskillä. Ehkä palaamme aikaan, jolloin Posteja oli harvakseltaan ja piti oikein kaupunkiin matkustaa Posti-asioita hoitaakseen. Mitä tekee Pihtiputaan Mummo rollaattorin kanssa? Eipä katso netistä Onnibussin aikataulua eikä pankkitunnuksin varaa itselleen lippua.
Ainoa valopilkku ja järjen käyttö Postin ympärillä oli havaittavissa kun idioottimainen Itella muuttui takaisin Postiksi. Ihme ja kumma kun tuttu Postin keltainenkin kelpasi vielä ilmoitteluun. Onhan se Vikingin-Linen punaisen ja Fazerin sinisen lailla syöpynyt verkkokalvoille Postista muistuttamaan. Logiikka tosin vähän ontuu kun 1.luokan postin laatikko on sininen ja 2.luokan postin tuttu keltainen. Yritetäänkö ohjata hitaampaan postiin? Tämä lienee värivalinnan takana.
Kiitos Matti kommentista!
Itsestä vähän vaikuttaa, että Postilla on kovasti tunkua kuljetusyritykseksi kuljetusyritysten joukkoon ja poishakeutumista postilain mukaisista yleispalveluvelvoitteista. Olisikohan parempi, että tavanomaisen kirje- ja pakettipostin osalta asiat hoitaisi vain siihen keskittyvä taho ja B to B -puolen oma yrityksensä?
En kyllä oikein ymmärrä, miksi valtionyhtiön edes pitää häärätä rahtimarkkinoilla. Pelkkä tavanomainen postitoiminta kun sinällään pyörii aina kannattavana. Maksut kun voi aina määrätä sen mukaisiksi, että kulut peittyvät. Joillakin alueilla kilpailijat varmaan veisivät markkinoita, mutta mitä siitä? Edelleen jäljelle jäävän toiminnan voi sen jälkeenkin hinnoitella niin, että kulut peittyvät.