Avainsanat

Sipilä I -hallitus kaavailee vaalikauden aikana tehtäväksi yhteensä 6.000.000.000 € sopeutuksia, joista 2.000.000.000 € kunnissa. Tähän aiheeseen liittyen jotakin ymmärrän minäkin. Jokunen vuosi kun on tullut noin 5000 asukkaan kunnan johtoryhmässä talousasioitakin pähkäiltyä. Kaksi miljardia on ihan älyttömän iso summa kunnille.

Edetään esimerkin kautta. Viisi tuhatta asukasta on karkeasti noin promille koko Suomen väkiluvusta. Promille kahdesta miljardista on kaksi miljoonaa. Kahden miljoonan nettosopeutus esimerkkikunnassani Askolassa tarkoittaisi vaikkapa sitä, että kaikki tekniseen toimeen sisältyvä lakkaisi ja senkin jälkeen 1/3 sopeutustarpeesta olisi vielä kattamatta. Teknisestä toimesta tulorahoitteisesti pyörivät vesihuolto ja tilojen ulosvuokraus yms. voisivat toki jatkua.

Mitä silloin tapahtuisi? Sähkön käyttö kaikkiiin kunnan toimintoihin pitäisi lopettaa kokonaan, kunnan toimitiloja ei lämmitettäisi lainkaan, pelastuslaitoksen toiminta lakkaisi kokonaan, yhtään kadunpätkää tai kunnan kiinteistöjen pihamaata ei aurattaisi jne… Ja tällä kaikella saavutettaisiin siis vasta 2/3 siitä sopeutuksesta, joka vaalikauden aikana pitäisi saada läjään. Teknisen toimen nettobudjetti kun on Askolassa noin 1,3 miljoonaa euroa, ja Askolan kokoisen kunnan osuudeksi kuntien kahden miljardin euron sopeutuksista tulisi siis noin kaksi miljoonaa euroa.