Avainsanat

, ,

Näpyttelin myyntitoimeksiannon omistamalleni pikkuerälle Fortumin osakkeita rajahintana 19,86 € ja voimassaoloaikana noin kuukausi. Näistä syistä:

1. Poliittinen riski.

Valtioneuvoston kanslia omistaa 50,76 % Fortumin osakkeista. Tuleva valtioneuvosto tulee yrittämään talouskasvun vauhdittamista lisäyritysrahoituksella. Sillä ei vaan ole rahaa siihen. Fortumilla on.

Valtio voi käyttää Fortumia rahan nopeahkosti saamiseksi itselleen:

a) myymällä Fortumin osakkeita
– markkinoilla myynti-innnon kasvu tuppaa laskemaan hintaa

b) käyttämällä isännän ääntä lisäosingon ulos puristamiseksi
– tuplapotti valtiolle: valtion osinkotulojen lisäksi se saisi yksityisten omistajien osingoista maksamat verot

Lisäksi aiheeseen liittyvänä ihan mielenkiintoinen on YLE:n ykkösaamun haastattelu nykyisestä valtiovarainministeri Antti Rinteestä. Kokonaisuudessaan se on tätä kirjoitettaessa YLE Areenassa vielä kolme viikkoa. Omaan myyntitoimeksiannon jättämiseeni vaikuttanut pätkä on siinä välillä 33.12-33.32: ”Mä kävin Fortumin kanssa keskustelua…”

2. Forumin siirtoverkkoliiketoimintojen myynnit

Fortum on myynyt siirtoverkkoliiketoimintojaan. Esim. Suomessa sillä olisi saanut pomminvarmaa 8% laskennallista tuottoa. Juuri sellaisten liiketoimitojen takia Fortumia aikanaan ostin. Fortum on kasvanut erilleen sijoitusstrategiastani siihen.

3. Murros Fortumin johdossa

FORTUM OYJ:N PÖRSSITIEDOTTEESTA 22.1.2015 klo 13.30 EET: 

”Toimitusjohtaja Tapio Kuula jää 1.2.2015 työkyvyttömyyseläkkeelle… …Fortumin hallitus on käynnistänyt seuraajan hakuprosessin käsittäen sekä
sisäisiä että ulkoisia kandidaatteja. Talousjohtaja Timo Karttinen hoitaa
toimitusjohtajan tehtäviä tänä aikana.”

Nuo kolme yllämainittua olivat erityisiä myyntitoimeksiantooni vaikuttaneita tekijöitä. Lisäksi toki muutakin on pyörinyt aiheeseen liittyen mielessä. Fortumin säilyttämistä pienessä salkussani olisi puoltanut ainakin kohtuullisen kova Fortumin osinkotuottotaso tällä hetkellä. Historia ei ole kuitenkaan tae tulevasta.

Miksi rajahintana 19,86 €? Perjantaina kaupankäynnin loppupuolella 19,86 € on ollut useamman pätkän ajan kaupankäyntihintana, vaikka viimeinen hinta onkin ollut alhaisempi. Toivon, että hinta vielä käy ainakin siinä ennen osingon irtoamista aprillipäivänä. Mutta jos ei, ja hinta pomppaa sille tasolle vielä sen jälkeen myyntitoimeksiannon voimassa ollessa, niin aina vaan parempi. Ehkä kuitenkin hätäilen jo toimeksiantoon muutoksen pian osingon irtoamisen jälkeen, jos kauppoja ei ole syntynyt ennen sitä.

Tämä postaus ei ole sijoitusneuvontaa, eikä myöskään ohje myydä tai ostaa Fortumin osakkeita, tai mitään muitakaan sijoitusinstrumentteja.