Avainsanat

Hesarilla ei ole mennyt hyvin. Tilausmäärät ovat laskeneet jopa enemmän, kuin muilla sanomalehdillä. Näin muistan jossain uutisessa olleen. Edellisen päätoimittajan, Mikael Pentikäisen, eron yhteydessä muistaakseni mainittiin, että yhtenä vaikuttaneena syynä oli tilausten päättämisten yhdessä olleet kommentit lehden linjasta. Tänään klo 13.22 otetussa kuvakaappauksessa kaksi kestotilaaksi esittäytyvää kommentoi Hesarin toimituspolitiikkaa:

hesariItse kommenttien, joista ylempi näkyy tässä kuvaruutukaappauksessa valittavasti vain osittain, lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kommenttien kanssa samanmielisten sekä kommentit hyvin argumentoiduiksi arvioivien määrään verrattuna niihin, jotka ovat päinvastaista mieltä. Isolta osalta painikkeita klikanneet lienevät Hesarin maksavia asiakkaita, koska muut voivat katsoa korkeintaan viisi juttua.

Yllä olevaan liittyen Hesarin kujanjuoksun yksi keskeinen dilemma median digitalisoitumisen lisäksi on uskoakseni etenkin paperilehden, mutta ainakin osin myös digijakelun asiakaskunnan konservatiivisuus suhteessa Hesarin toimittajakuntaan. Kallion hipsteri on epätodennäköisemmin Hesarin maksava tilaaja, kuin keskiluokkainen kehyskuntalainen.

Hesarihan ei ole ole suhtaunut myötämielisesti toimittajakuntansa poliittisten näkemysten selvittämiseen, mutta välillisesti sitäkin voi arvioida.

Kesällä 2012 Sunnuntaisuomalainen selvitti toimittajakunnan poliittisia kantoja. Karjaisen nettiuutinen aiheesta on otsikoitu: “Kysely: Toimittajat pitävät vähiten perussuomalaisista”

Lähde: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/9724-kysely-toimittajat-pitavat-vahiten-perussuomalaisista

Huomioon ottaen, että mm. Hesari ja saman konsernin Ilta-Sanomat olivat kieltäytyneet kyseisestä selvityksestä ja toisaalta huomioiden vihreiden korkean kannatuksen Helsingissä koko valtakuntaan nähden koko väestössä voisi olettaa, että vihreiden kannatus Helsingin toimituksissa, mukaan luettuna HS, on vieläkin korkeampi kuin kyseisen sevityksen 31%?

Viitteitä tähän suuntaan antaa myös esim. Suomen Kuvalehden uuden päätoimittajan YLE:lle antama haastattelu, jossa käsiteltiin myös toimittajakunnan poliittisia taustoja. Siinä Ville Pernaa totesi hetken kiertelyn jälkeen muistaakseni jotakuinkin niin, että nuoressa toimittajakunnassa punavihreydellä on suuri kannatus. Ymmärsin, ettei hän niinkään tarkoittanut erityisesti SK:ta, jossa hän oli vasta aloittelemassa, vaan pääkaupunkiseudun toimittajakuntaa yleisemmin.

Poliittisesti sitoutumattoman median, mukaan luettuna HS:n, toimittajat pyrkinevät eri näkemyksiä tasapuolisesti kohteleviin työsuorituksiin, mutta jopa toimittajat lienevät ihmisiä. Ihminen, ammattilainenkin, taas tuppaa olemaan altis omien arvojensa mukaiseen toimintaan. Ja keskiluokkaiset konservatiivit äänestävät lompakollaan.

En omista Sanoma Oyj:n osakkeita.