Avainsanat

, , ,

Suomi kaavailee lähettävänsä muutaman kymmenen sotilaskouluttajaa Irakin alueen kurdijoukoille. Jalkaväen kouluttajiksi, sanaili puolustusministerimme. Eli suomalaisia sotilaita on lähdössä neuvomaan ”ei valtiollisen” ryhmittymän taistelijoita tehokkaammiksi tappajiksi. Ihan jees minun puolestani, ei siinä mitään. Jos kerta kurdeja vastaan tällä hetkellä taistelevan vastapuolen johto on sanaillut ohjeeksi tappaa kaikkia länsimaalaisia vauvasta vaariin, niin ihan hyvä vaan jos Suomikin kantaa kortensa kekoon niitä vastaan. Emmehän ole enää lääkäri, vaan tuomari muiden länsimaiden joukossa.

Mielenkiintoisen kaksinaismoralistiseksi tilanteen tekee Suomen suhtautuminen asevientiin. Olisi täysin vallitsevien nykylinjausten vastaista sallia myytäväksi käypään hintaan aseita samoille joukoille, joita on kuitenkin täysin ok kouluttaa Suomen veronmaksajien rahoilla käyttämään muualta ostettuja aseita. Vieläpä niin, että suomalaisia sotilaita joutuu samalla konfliktialueen vaaroille alttiiksi.

Aseviennin osalta Suomi ei olekkaan päivittänyt käytäntöjään ”yhdessä lännen puolesta” -linjauksen mukaiseksi, vaan jatkaa Paasikiven-Kekkosen puolueettomuspolitiikkaansa. Aseita ei myydä konfliktialueille, vaikka miten oltaisiin samalla puolella.

Afganistanin osalta pelleily oli sillä tasolla, että kun Suomessa sulattoon menossa olleita poistorynkkyjä olisi kaivattu hallituksen joukoille, niin mieluimin ne hävitettiin. Aseiden tuhoaminenkaan ei muuten ole ihan ilmaista.

Sitten kuitenkin lähetettiin suomalaisia sotilaskouluttajia opettamaan sotimista niille samoille joukoille, joille ei ollut ok toimittaa Suomesta aseita. Juuri niin, kaikki suomalaiset sotilaat Afganistanissakaan eivät ole olleet ns. rauhaturvaajia, vaan osa on ollut sotilaskouluttajia paikallisille afgaanijoukoille.

Koska asekaupan suhteen Suomi ei ole linjassa muiden länsimaiden kanssa, Beretta-konsernin kaavailtiinkin vuodenvaihteen uutisissa ehkä siirtävän Riihimäen Sakon tehtailla tapahtuvan tarkkuuskiväärituotantonsa Italiaan. Silläkö Suomen taloutta saadaan uuteen nousuun, että TRG-kiväärien tuotantolinjan koneet lyödään merikontteihin ja kohti Välimerta?