Avainsanat

Otsikon lailla kuulee monista asioista useiden sanovan. Mitä se on:

Ihminen itse tai se lähiyhteisö jota asia koskee ei halua kyseistä asiaa tehdä tai rahoittaa, vaan että myös muut (tai jopa eritoten muut) maksavat sen asian järjestämisen. Kunta tai valtio nimittäin hoitaa kaikki asiansa rahalla. Eikä niillä kummallakaan mitään omaa rahaa ole, vaan se raha on veronmaksajien taskuissa.

Eli jos yhteiskunta hoitaa jonkun asian, niin se aluksi ottaa kansalaisten taskuista sen rahan veroina, pyörittää sitä sitten omassa byrokratiassaan ja tekee tai teettää sitten sen byrokratian jälkeen vielä jäljellä olevilla rahoilla sen asian. Siis sinun, minun ja naapurisi rahoilla – ei kunnan tai valtion rahoilla – sellaisia ei ole aikuisten oikeasti olemassakaan. Tai itse asiassa tämä meidän yhteiskuntamme tekee sen velaksi. Ja sen velan maksavat sinä, minä ja naapurisi.