Avainsanat

🙂 Kyseessä ei ole keskisormen näyttäminen jollekin 45/3:lle, tai keskustan jäsenperhelehti Sentterin numeron 45 sivun kolme juttuarviointi, vaan keskikaiutinprojekti legendaarisille HIFI 45/3:sille.

Kun pääkaiuttimina on HIFI 45/3:set, niin mahdollisimman täydelliseen äänikuvaan kaipasi samoja lähtökohtia. Aiemmin keskikaiuttimen virkaan toimitti olohuoneessamme HIFI 6/2, josta jopa kaltaiseni peltikorva oli erottavinaan poikkeamaa etusektorin äänikuvassa pääkaiuttimiin nähden. Ajatus HIFI 45/3-pohjaisesta ratkaisusta alkoi siis kiehtomaan. Kun huuto.netistä löytyi edullinen pari, niin ostin sen pois kuleksimasta ja funtsin ajatusta suljettuun koteloon modifioidusta versiosta, jonka yli jopa näkisi telkkarinkin. Tutkailun lopputulema oli, että koteloa kannattaisi pienentää reilusti, jolloin bassokin seuraisi (sininen käyrä) noin sadan hertsin kieppeille asti alkuperäisen bassorefleksikotelon toistokäyrää (punainen käyrä):vastekayraLopputuloksen kuva tämän tekstikappaleen alla. DIY-projekteihin (ainakin omiini) tyypillisesti : ”Kun itte tekee, niin saa sellaisen kun sattuu tulemaan.”HIFI45/3-centerDiskantin suuntainratkaisut eivät ole ihan alkuperäisohjeen mukaiset, mutta minun korvaani äänellisesti riittävän lähellä. Muutoinkin mitat ovat hieman turvonneet, kun pönttö olikin tehty 30 mm levystä, eikä 20 millisestä, niin kuin Tuomelan alkuperäissuunnitelmissa. Ylöspäin kallistuksen tein ruuvaamalla kalustepyörät vain etulaitaan. Kotelo pieneni reilusti, eli sen alapohja ei ole edes kotelon alalaidassa, vaan siinä on vielä sokkeliakin. Kotelon korkeus on mitoitettu jäämään juuri katselukulman alle.

Etusektorin äänikuvasta muodostui tällä ratkaisulla mielestäni huomattavan yhtenäinen. Suosittelen 45/3-kotiteatterimiehille ja -naisille vastaavaa, jos vaan löytyy kolmas kajari vastaavaan tapaan turmeltavaksi.