Avainsanat

, ,

Metropolialueen esiselvityksen loppuraportti ja ehdotukset metropolialueen kuntarakennemuutoksista sekä metropolihallinnon malleista esiteltiin metropolipolitiikan neuvottelukunnassa tänään 5.3.2013. Toinen selvityksessä esitetyistä rakennemalleista pohjautuu ratkaisuun, jossa Kirkkonummi ja Kauniainen liitettäisiin Espooseen, puolet Tuusulasta ja Kerava Vantaaseen sekä Sipoo Helsinkiin.

pksKuvan lähde: Metropolialueen esiselvitys

Ehdotuksessa poliittisesta välttämättömyydestä on tehty hyve, ja haettu hyväksyttävyyttä suurista kaupungeista (ja niiden väestöstä ja niistä valituista poliittisista päättäjistä). Ei Espoosta valituilla päätöksentekijöillä pääsääntöisesti liene mitään sitä vastaan, että pari pienempää kuntaa liitetään Espooseen tai Vantaan edustajilla sitä vastaan, että Suur-Vantaa muodostettaisiin liittämällä siihen alueita Tuusulasta sekä Kerava. Helsinkikin saa Sipoosta oivasti lääniä uusia hyvin toimeen tulevan väen omakotitaloalueita varten.

Näin saadaan näppärästi vältettyä se suuri poliittinen älämölö, joka syntyisi jos Vantaata ja Espoota yritettäisiin liittää Helsinkiin. Jos rima on ollut liian korkealla, mutta yli pitäisi päästä, niin helpointa on laskea rimaa.