Avainsanat

, ,

Aiemmin postaamassani Unohda ETF – löydä ADR -artikkelissa hehkutin ADR-toditusten edullisuutta maantieteellisen hajauttamisen välineinä osakesäästämisessä. Esimerkkinä käytin Nordnet-pankin palveluja.  Kun tämän viikon tiistaina kävin katsomassa siellä nettipankkiani viestejä, jouduin kuitenkin lisäämään tuon blogi-kirjoitukseni loppuun EDIT-merkinnän:

Nordnetin viesteissä oli tänään ikävä uutinen ADR-sijoittamiseen liittyen: “Ei-amerikkalaisen yhtiön osakkeista, jotka on listattu USA:han ADR-todistuksilla (American Depository Receipt), sekä ulkomaalaisten yhtiön osakkeista, jotka on listattu Eurooppaan GDR-todistuksilla (Global Depository Receipt), veloitetaan hallinnointimaksu 0,005–0,05 $ per talletustodistus (yleensä 0,02 $). Hinnat yllä mainittujen toimenpiteiden osalta astuvat voimaan 1.1.2013 alkaen.”

Lähetin pankkiin viestitoiminnolla tarkentavia kysymyksiä kyseisen hallinnointimaksun suuruudesta yksilöityihin ADR-todistuksiin nähden, sekä mitä aikaväliä kohti niitä peritään ja peritäänkö maksut USD tilin kautta.

Asiakaspalvelusta olikin jo seuraavana päivänä tullut vastaus:

”1. Valitettavasti eri ADR:ien hallinnointipalkkiot eivät ole tiedossamme etukäteen, vaan niiden kustannukset vaihtelevat ADR-ohjelmakohtaisesti ja voivat muuttua. Näin ollen suosittelen seuraamaan ADR-ohjelmia suoraan joko liikkeeseenlaskijan verkkosivujen kautta tai yhtiön sijoittajasuhteiden kautta.

2. Tavallisesti ADR-palkkion veloittamiseen on kaksi perusmallia: (1) kerran vuodessa tapahtuva veloitus tai (2) osinkoihin liitetty veloitus. Nordnet läpilaskuttaa kustannukset n. 1-2 kertaa vuodessa.

2.1 Otetaan esimerkiksi hieman hankala Magyar Telekom. Sen tapauksessa JPMorgan Chasen ja MYTAY:n välillä on sovittu SEC:lle toimitetussa 20-F-ilmoituksessa vain, että osingonjaosta veloitetaan korkeintaan 0,04 USD/ADR/v. Lisäksi ilmoittavat, että ”yleinen talletustodistuspalkkio” on korkeintaan 0,05 USD/ADR/v. SEC on kuitenkin määrittänyt yleisesti ottaen tietyt rajat ADR-kustannuksille ja esimerkiksi tässä tapauksessa on erikseen ilmoitettu, että palkkio on korkeintaan 0,05 USD, joten teoriassa se voi olla mitä tahansa 0-0,05 USD väliltä. Tässä myös ilmoitetaan, että ADR-kustannus voidaan veloittaa joko osingosta tai sitten se maksetaan erikseen.

2.1.1 MYTAY:n tapauksessa on vielä sellainen erikoisuus, että ADR-kustannukset ovat mielestäni lisäksi nousseet vuodesta 2010 vuoteen 2012. Tämä johtuu taas mitä ilmeisimmin siitä, että ADR-ohjelmaa on muutettu ja nykyisin kyse on Level 1 OTC -instrumentista ja sen hallinnointi on ilmeisesti JPM:lle kalliimpaa kuin normaalin, korkeamman tason ADR-ohjelman ylläpito.

2.1.2 Lisätietoja: http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1047564/000104746911002593/a2202672z20-f.htm (ITEM 12?DESCRIPTION OF SECURITIES OTHER THAN EQUITY SECURITIES)

3. Läpilaskutus pyritään tekemään USD-valuuttatililtä, jos se on sinulla salkussa aktiivisena. Muussa tapauksessa valoitus tapahtuu EUR-valuuttatililtäsi.”

Eli noilla mennään jatkossa, joten ADR:ien suhteellinen edullisuus hajauttamisen välineinä kärsii tulevien hallinnointimaksujen verran.