Avainsanat

, ,

Postaukseni liittyy aiemman blogi-kirjoitukseni: Pieni piensijoitusopas kohtiin: ”3. Minimoi kustannukset” ja ”9. Hajauta”, ja käsittelee osakesijoitusten maantieteellistä hajauttamista.

Vastuunrajoitus: Lukijan tulee ymmärtää, että blogissa esitetyt kannanotot eivät ole, eikä niitä tule käsittää sijoitusneuvoiksi, sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä osakkeita tai muita rahoitusvälineitä. Mikäli blogissa esitetyt kannanotot muuttuvat, blogisti ei sitoudu informoimaan muuttuneista kannanotoista. Blogin kirjoittaja ei vastaa blogissa esitettyjen kannanottojen perusteella mahdollisesti tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta eikä muista mahdollisista seurauksista. Blogissa esitetyt seikat perustuvat kirjoittajan näkemykseen ja ymmärrykseen niistä, ja vastuunrajoitukset koskevat myös mahdollisia virheellisiä tietoja tai käsityksiä tässä kirjoituksessa.

Sitten asiaan. Artikkelin otsikon ideologia pohjautuu maksuttomiin osakesäilytyspalveluihin ja USA:n osakemarkkinoiden hyödyntämiseen. Molemmat em. lähtökohdat onnistuvat ainakin Nordnet-pankissa. Ao. pankissa osakkeiden (myös ulkomaisten) säilyttäminen on maksutonta ja niitä voi ostaa sen nettipankkitoiminnolla Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, USA:n ja Kanadan markkinoilta. Lisäksi käsittääkseni myös Lontoosta, mutta vain puhelintoimeksiantoina. Ihan kivasti maita ja mantuja, mutta kuitenkin koko palloa ajatellen suppeasti. Monissa muissa pankeissa tarjolla on enemmän markkinoita, mutta niissä tuppaa tulemaan siinä sivussa myös säilytyskuluja.

Sehän taas ei passaa, kun tavoitteena on maantieteellisen hajauttamisen kustannuksien minimoiminen.  Työkaluksi paletin laajentamiseen tyrkytän USA:n pörsseissä kaupan olevia ADR-osakkeita. Tai tarkkaan ottaen kyseessä eivät ole osakkeet, vaan englanninkielinen Wikipedia kuvaa niitä näin: ”An American depositary receipt (ADR) is a negotiable security that represents securities of a non-US company that trade in the US financial markets.”

Esimerkiksi Nokian osakkeesta on ADR, ja kun uutisissa todetaan Nokian osakkeen nousseen tai laskeneen New Yorkin pörssissä, niin kyseessä on silloin Nokia ADR:n käyttäytyminen.

ADR:t ovat siis muiden kuin USA:laisten osakkeiden noteerauksia sikäläisissä pörsseissä. Niitä on kyllä myös muutamilla muilla markkinoilla. Niille maksetaan osingot, kuten varsinaisillekin osakkeille ja muutoinkin ne käyttäytyvät niihin kytketyn osakkeen tavoin jakautumisissa yms. ADR voi olla myös monikerta tai osamäärä alkuperäisestä osakkeesta. Hyvä sijainti tutkailla tarjolla olevia ADR:iä on (yllätys, yllätys): https://www.adr.com/

Miksi sitten pitäisi hajauttaa ostamalla ADR:iä, eikä vaikkapa ETF:iä (engl. exchange-traded fund) tai muita rahastoja? Kysytäänpä toisin päin: jos sijoitat Suomessa osakkeiden muodossa, niin miksi et tekisi sitä suoraan osakkeina myös muualla?

ETF:t ja muut rahastot perivät sijoituksista koko ajan sijoituksia syövää omaa veloitustaan, jonka voi välttää suorilla osakesijoituksilla. Hyödyntämällä ADR:iä maantieteellisen hajauttamisen mahdollisuuksia löytyy lähes ympäri palloa.

EDIT 4.12.2012: Nordnetin viesteissä oli tänään ikävä uutinen ADR-sijoittamiseen liittyen: ”Ei-amerikkalaisen yhtiön osakkeista, jotka on listattu USA:han ADR-todistuksilla (American Depository Receipt), sekä ulkomaalaisten yhtiön osakkeista, jotka on listattu Eurooppaan GDR-todistuksilla (Global Depository Receipt), veloitetaan hallinnointimaksu 0,005–0,05 $ per talletustodistus (yleensä 0,02 $). Hinnat yllä mainittujen toimenpiteiden osalta astuvat voimaan 1.1.2013 alkaen.”