Avainsanat

, ,

😀 Ei, en ole ehdolla! Tämä blogi-kirjoitus käsittelee sitä, miten kovilla äänestäjän kuluttajansuoja on. En niinkään tarkoita vaalilupausten toteutumatta jäämistä. Siihen kyynikot osaavat varautua jo etukäteen. Tarkoitan lähinnä oman pienen äänen vaikutusta vaalitulokseen, joka voi olla hyvin odottamaton. Tai ainakin sellainen, jota ei ehkä tule ennakolta ajatelleeksi. Kuntavaalejahan pidetään vielä muitakin vaaleja enemmän henkilövaaleina. Olen nyt alkuviikosta näpytellyt neljään eri vaalikoneeseen tutkailun siitä, että keitähän niistä minulle tarjotaan samanmielisimmiksi. Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia.

Helsingin Uutisten vaalikone tarjoaa kärkeen seuraavaa kaksikkoa:

Selvä peli, ja ääni Keskustan Järvisalolle, eikö vaan? Varsinkin kun tuosta kakkosena olevasta Saarijärvestä ei näy edes puoluekanta.

Tai ehkei sittenkään vielä ihan selvää, kun katsotaan mitä MTV3:n masina tarjoaa:

Porvarileiriin näyttäisi siis kuitenkin vahvasti menevän. Varsinkin kun tuo aiemmin mainittu Saarijärvikin tarkemmalla tutkailulla näyttää löytyvän KD:n listoilta.

Kunnes päästään YLE:n vaalikoneen tuloksiin:

😉 löytyihän se syy, miksi on tullut vuoden mittaan kommentoitua Soininvaaran blogi-keskusteluja. Mehän olemme kuin 2/3 marjaa! Ehkä olenkin piilovihreä? Tai jopa punavihreä, kun katsotaan kakkosena olevaa Meretniemen puoluekantaa???

Jotta valinta ei kuitenkaan olisi liian yksinkertainen, niin HS tarjoaa näin:

Eli kaiken kaikkiaan TOP8:sta löytyy kaksi sekä kokoomuksesta, että KD:sta, ja yksi Keskustasta, PS:stä, Vihreistä sekä SDP:stä kustakin.

Mitä tästä opimme:

1. Yksittäisen vaalikoneen tulos itselle sopivimmasta ehdokkaasta ei ehkä ole absoluuttinen totuus.

2. Kunkin puolueen sisällä ehdokkaiden mielipiteet saattavat vaihdella lähes laidasta laitaan, ja menevät rankasti päällekkäin ja limittäin ja lomittain + ristiin ja rastiin toisten puolueiden listoilla olevien ehdokkaiden ajatusten kanssa.

Mitä sitten alussa höpötin äänestäjän kuluttajansuojasta? Jos kuitenkin äänestää kanssaan samanmielistä henkilöä, niin eikö kaikki mene kuitenkin demokratian oppikirjan mukaan ja oma ääni aja omia ajatuksenjuoksuja parhaiten vastaavan henkilön pienellä painoarvollaan valtaan ja voimaan?

Valitettavasti ei likikään valttämättä. Ehdokkaathan valitaan puolueen (tai muun vastaavaan ehdokaslistan) saamien äänten perusteella laskettavien vertailukujen mukaisessa järjestyksessä. Eli jokainen annettu ääni auttaa jokaista kyseisen puolueen ehdokasta, mutta voi hyvinkin käydä niin, ettei siltikään se ikioma ehdokas tule lainkaan valituksi. Silloin se oma ääni on vain auttanut niitä kaikkia muita siitä puolueesta valittuja ehdokkaita pääsemään läpi, ja ollut kuitenkin hyödytön oman ehdokkaan läpimenolle. Edellä mainitun mekanismin takia taidankin tehdä oman äänestyspäätökseni ensisijaisesti puolueen, ja vasta toissijaisesti henkilön perustella. Samaa valintajärjestystä suosittelen muillekin.