Avainsanat

, ,

Aluksi varoituksen sana. Tämä on blogikirjoitus omista henkilökohtaisista näkemyksistäni, eikä mitään wirallista sijoitusneuvontaa. Jos joku näkee hyväksi hyödyntää tässä esitettyjä prinsiippejä, niin tehköön sen ihan ikiomalla vastuullaan. 🙂 En vaadi proviisiota mahdollisista tuotoista, 😉 mutta valitettavasti myöskin mahdolliset tappiot jäävät itsekunkin itsensä kannettaviksi.

Luoja on ollut armollinen, ja joinakin viime vuosista menot ovat jääneet hieman tuloja pienemmiksi, jolloin jotain hyvin pieniä summia on voinut laittaa sukanvarteenkin. Ehkä joku muu kohde on kuitenkin sukanvartta parempi. Tässä näkemyksiäni siitä, millä ajatuksilla sukanvarren korvikkeet, osakkeet, voisivat olla pienelle ihmiselle tuottoisia pitkäaikaissäästämisessä:

1. Hae tuottoa – älä niinkään kasvua
2. Hae pysyvyyttä – älä niinkään hypeä
3. Minimoi kustannukset
4. Ajattele tilannetta seuraavan kvartaalin kuluttua
5. Kvartaali on 1/4-vuosisata
6. Hyödynnä markkinoiden hinnoitteluhölmöyksiä
7. Ei ole ilmaisia lounaita, eikä yleensä edes pyyteetöntä sijoitusneuvontaa
8. Kuuntele itseäsi viisaampia
9. Hajauta
10. Omat käytännön havaintosi yrityksestä kertovat yrityksestä
11. Ymmärrä mistä yrityksen liiketoiminnassa on kyse

Miten noilla opeilla sitten on onnistunut? Varmaan sattumaa, mutta näinkin on voinut käydä:

Varakasta minusta ei ole tullut, koska kyse on ollut euromääräisesti hyvin pienistä summista. Ja siihen, että samoilla ohjeilla tulisi tuottoa tulevaisuudessa ei toki voi luottaa. Menneisyys ei ole tae tulevasta. Kuvan tarkasteluajanjakso on 1.1.2009-31.8.2012. Pidempää ei Nordnetin raportoinnista saanut ulos. Graafin alapuolinen aika-asteikko on mustattu, koska Nordnetin raportointi sekoilee siihen. Korvikkeeksi lisäsin siihen vuosiluvut alalaitaan. Vihreällä oleva vertailuindeksi ei ole reilu, koska olen noudattanut ”hajauta” -lähtökohtaa hyvin rajusti myös maantieteellisesti.