Avainsanat

,

EUROSTA

Osmo Soininvaara blogissaan:

“Euroa ei voi enää pelastaa”

Jouni Martikainen kirjoitti 24.7.2012 kello 11:28:

Kun realismi on edellämainittu, niin miljarditakausten myöntäminen em. tilanteessa suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi kaatuville lainoille on edesvastuutonta.

KIINTEISTÖNVÄLITYKSESTÄ

Osmo Soininvaara eilisessä blogissaan:

 “Hintakilpailun puuttuessa kiinteistönvälitys on ajautunut hyvin haaskaavaan loukkuun. Jos keskikokoisen asunnon välittämisestä saa yli kymppitonnin palkkion, ei monta asuntoa tarvitse kuukaudessa myydä, kun jo pääsee sievoisille tuloille. Suuret tulot houkuttelevat apajille enemmän jakajia. Lopputuloksena on ”saaliin” pirstoutuminen tarpeettoman monelle välittäjälle. Yksi kiinteistönvälittäjä myy kaiketi vain pari asuntoa kuukaudessa, jos sitäkään. Yhdysvalloissa tilanne on vielä sairaampi. Välityspalkkio on kiinteät kuusi prosenttia ja parhailla alueilla välittäjät myyvät keskimäärin vain kolme asuntoa vuodessa. Kiinteistönvälittäjän työajasta menee asiakkaiden hankintaan paljon enemmän aikaa kuin itse päätyöhön, asuntojen myymiseen. Alalla tuottavuus on järkyttävän matala…
…Myyntiturva – Vuokraturvan tytäryhtiö – on nyt aloittanut toisenlaisen pelin. Tyytymällä palkkioon, joka on murto-osa kilpailijoiden palkkiosta, he laskevat myyvänsä yhtä työntekijää kohden moninkertaisesti enemmän asuntoja pääsevänsä näin samaan tai jopa parempaan ansiotasoon.

Tätä on odotettukin. Tuhansia lahjakkaita ihmisiä vapautuu kiinteistönvälityksestä tuottavaan työhön kun työn tuottavuus kiinteistön välityksessä nousee. Ja asiakkaat säästävät selvää rahaa.”

Jouni Martikainen kirjoitti 24.7.2012 kello 12:08:

Yritysten kilpailua asiakkaista hinnalla, laadulla, markkinoinnilla jne. kutsutaan markkinataloudeksi. On luonnollista, että alalle tulee uusi yrittäjä, jos se arvioi siellä olevan itselleen riittävää voiton hankkimisen mahdollisuutta.

Toinen näkökulma tuottavuudelle on se, kuinka paljon kukin kiinteistövälittäjä saa tehtyä euromääräistä tulosta. Ei siis se, kuinka monta kauppaa hän pystyy tekemään.

Myös sille, kumpi on kiinteistönvälittäjän päätyö: toimeksiantojen hankkiminen vai kohteiden myyminen, on kaksi näkökulmaa. Kiinteistönvälitysyrityksen ansaintalogiikan näkökulmasta kiinteistönvälittäjän päätyö voi hyvinkin olla toimeksiantojen hankkiminen, ja kohteiden myyminen vasta toiseksi tärkeintä.