Avainsanat

,

Aamun erkkomedian gallup-julkistuksen otsikko on muotoiltu Hesarin verkkolehden puolelle: ”HS-gallup näyttää yhä isoa eroa: Niinistö 64 – Haavisto 36 prosenttia.” ”Yhä” sanan valinta otsikkoon on mielenkiintoinen. Itse miellän sanan ”yhä” hieman ihmettelevän sävyiseksi – sellaiseksi johon sisältyy käsitys siitä, että tilanteen pitäisi muuttua.

Mielestäni heikot signaalit viittaavat siltä, että ehdokkaan valintaan vaikuttavat juuri nyt ehdokkaan kannattajajoukkojen koostumukset. Ehkä siihen antavat oman ripauksensa myös johtajien kannanotot (nehän ainakin ylittävät uutiskynnyksiä), mutta merkittävää on mielestäni nyt se millaisten koostumuksellisten populaatioiden arvioidaan olevan ehdokkaiden takana. Ehdokkaiden henkilökohtaisia ominaisuuksia ja eri instituutioiden johtajien kannanottoja tärkeämpää monelle äänestäjälle on kumpaan joukkoon minä kuulun ja kumman joukon voittoa haluan omalla äänelläni edistää.

Ainakin osin on tulossa vastajytkyn vastajytky. Alkuperäisen jytkyn tekijät eivät halua antaa punavihreille joukoille toisen vastajytkyn glooriaa, vaikka voivatkin pitää Haavistoa fiksuna tyyppinä. He äänestävät Niinistöä ihan vaan sen takia, etteivät samaista itseään kiihkeästi Haavistoa somettavaan joukkoon. Sama toimii toki myös toisin päin. Pienituloinen eläkeläinen voi jättää äänestämättä Niinistöä vaikka arvomaailmat kohtaisivatkin. Perusteluna: ”kun en minä ole niitä rikkaita”.

Niitä, jotka haluavat samaistua Niinistön keskiluokkaiseen kannattajajoukkoon on kuitenkin tuplamäärä verrattuna niihin, jotka kokevat Haaviston liberaalit taiteilijajoukot omikseen. Näin vaikuttaisi olevan ainakin galluppien perusteella.

PS: 20.1.2012 postaukseni parsakaalikeitto maistuisi toimivan ihan hyvin myös kukkakaaliversiona. Eli parsakaalin sijasta käytetäänkin siis kukkakaalia, ja saadaankin parsakaalikeiton sijasta kukkakaalikeittoa.