Johtiko Sikojenlahti Kuuban ohjuskriisiin?



Hänen rauhallista mutta tiukkaa asentoaan neuvotteluissa pidettiin suurena valtiomiesmäisenä, vaikka usein unohdetaankin, että hänen epäonnistumisensa Sikojenlahden maihinnousussa oli osaltaan johtanut ohjuskriisiin. Kuuban ohjuskriisi sai Kennedyn vakuuttuneeksi myös ydinohjusten käytön vaaroista.

Miksi Kuuban ohjuskriisiä kutsuttiin Sikojenlahdeksi?

Se on saanut nimensä maihinnousun tapahtumapaikasta, Bahía de Cochinosista (Sikojen lahti), joka kuubalaiset tuntevat myös nimellä Playa Girón (Girónin ranta) Kuuban lounaisrannikolla.

Miten Sikojenlahti ja Kuuban ohjuskriisi liittyivät toisiinsa?

Toinen keskeinen tekijä Neuvostoliiton ohjushankkeessa oli Yhdysvaltojen ja Kuuban välinen vihamielinen suhde. Kennedyn hallinto oli jo tehnyt yhden hyökkäyksen saarelle – epäonnistuneen Sikojenlahden hyökkäyksen vuonna 1961 – ja Castro ja Hruštšov näkivät ohjukset keinona estää Yhdysvaltojen uudet hyökkäykset.

Mikä oli Sikojenlahden ja Kuuban ohjuskriisin tavoite?





Suunnitelmassa ennakoitiin, että Kuuban kansa ja Kuuban armeijan osat tukisivat hyökkäystä. Lopullisena tavoitteena oli Castron syrjäyttäminen ja Yhdysvalloille ystävällisen ei-kommunistisen hallituksen perustaminen.

Oliko Sikojenlahti ennen ohjuskriisiä?

Sikojenlahden jälkimainingit
Vuonna 1962 Kuuban ohjuskriisi lietsoi Yhdysvaltojen, Kuuban ja Neuvostoliiton välisiä jännitteitä entisestään.

Ottiko JFK vastuun Sikojenlahdesta?

Rehellisyyden nimissä presidentti Kennedy otti täyden vastuun epäonnistumisesta. Presidentti Kennedy tunnusti Sikojenlahden tapahtumat ja otti täyden vastuun.

Miksi Kennedy vetäytyi Sikojenlahdelta?



Prikaati syyttää edelleen Washingtonia. Valkoisesta talosta käsin Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy perui viime hetkellä Yhdysvaltain ilmaiskut, jotka olisivat neutralisoineet Castron ilmailun. Hän teki niin, koska hänen mielestään Yhdysvallat ei voinut näyttää olevan hyökkäyksen takana.



Kuka voitti Kuuban ohjuskriisin?

Vaikka Kennedy olisi voinut tehdä ilmaiskuja ohjusten rakennustyömaita vastaan, hän päätti sopia Hruštšovin kanssa ehdoista, joiden mukaan Neuvostoliitto poistaisi ohjukset vastineeksi siitä, että Yhdysvallat ei hyökkää saarelle. Yhdysvallat voitti kiistatta myöntymällä Hruštšovin vaatimuksiin.

Miten Sikojenlahti vaikutti Kuubaan?

Epäonnistunut maihinnousu vahvisti Castron hallinnon asemaa, ja se julisti avoimesti aikovansa omaksua sosialismin ja pyrkiä läheisempiin suhteisiin Neuvostoliiton kanssa. Se johti myös siihen, että Kennedyn hallinto arvioi uudelleen Kuuban politiikkaa.

Mitkä olivat Sikojenlahden maihinnousun tulokset?

Sikojenlahden maihinnousun vaikutus oli se, että Kuuban presidentti Fulgencia Batista syöstiin vallasta, ja syntyi uusi hallitus, jonka johtajana oli pääministeri Fidel Castro. Se johti myös siihen, että Kennedyn hallinto arvioi uudelleen Kuuban-politiikkaa.

Johtiko Sikojenlahti kylmään sotaan?

Vuonna 1961 Yhdysvallat lähetti Kuubaan koulutettuja kuubalaisia maanpakolaisia, jotka yrittivät kaataa Fidel Castron hallituksen. He epäonnistuivat surkeasti. Hyökkäystä pidetään osana kylmää sotaa, koska Yhdysvallat yritti estää kommunismia saamasta jalansijaa Amerikassa.

Mikä on Sikojenlahden vaikutus Yhdysvaltojen Kuuban-suhteisiin?



Hyökkäys oli Yhdysvaltojen ulkopolitiikan epäonnistuminen. Kuuban hallituksen voitto lujitti Castron asemaa kansallissankarina ja syvensi poliittista jakoa kahden aiemmin liittolaisena olleen maan välillä. Se myös lähensi Kuubaa Neuvostoliittoon, mikä loi pohjan Kuuban ohjuskriisille vuonna 1962.