Vuonna 1976 amerikkalaisten merivoimien tutkijoiden ryhmä päätteli, että Mainen räjähdys johtui todennäköisesti tulipalosta, joka sytytti sen ampumatarvikevarastot, eikä espanjalaisesta miinasta tai sabotaasista.

Mikä oikeastaan upotti USS Mainen?

Vuosina 1888-1895 rakennettu toisen luokan taistelulaiva USS Maine lähetettiin Havannaan tammikuussa 1898 suojelemaan Yhdysvaltojen etuja kuubalaisten pitkään jatkuneen kapinan aikana Espanjan hallitusta vastaan. Illalla 15. helmikuuta 1898 Maine upposi, kun sen keulan ruutivarastot räjähtivät.

Mitkä olivat kaksi selitystä sille, miksi USS Maine räjähti?

Espanjan ja Amerikan sota
Espanjalaisten tutkimuksissa todettiin, että räjähdys oli aiheutunut hiilipunkkien itsestään syttymisestä, mutta Sampsonin lautakunta katsoi, että räjähdyksen oli aiheuttanut torpedon ulkoinen räjähdys.

Ketä Amerikka syytti Mainen räjähdyksestä?

Espanja
Monet ihmiset Yhdysvalloissa syyttivät Espanjaa (nykyään monet historioitsijat kuitenkin uskovat, että räjähdys johtui laivan toimintahäiriöstä). Espanjan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet kiristyivät niin, etteivät he enää voineet keskustella tilanteesta. Huhtikuun loppuun mennessä Espanjan ja Amerikan sota oli alkanut.

Miten taistelulaiva Maine tuhoutui?

Amiraali Rickover esittelee vakuuttavia tietoja, jotka osoittavat, että Maine räjähti vahingossa sisäisessä räjähdyksessä – ei miinassa, jonka Espanja oli mahdollisesti asettanut, kuten kahdessa alkuperäisessä tutkimuksessa väitettiin. Räjähdys auttoi Espanjan ja Amerikan sodan syttymisessä vuonna 1898.

Mikä tapahtuma sai alkunsa USS Mainen räjähdyksestä ja keltaisesta journalismista?

Amerikkalainen ”keltainen lehdistö” syytti Espanjaa otsikoissa, jotka raivostuttivat yleisöä ja yllyttivät huutoon ”Muistakaa Maine!”. Helvettiin Espanja!” Yli 260 miehistön jäsentä menehtyy tässä tapahtumassa, joka oli osaltaan vaikuttamassa Espanjan ja Amerikan sodan syttymiseen.

Miksi kapinalliset saattoivat tuhota Mainen?Räjähdys saattoi johtua sabotaasista, pommista tai miinasta, jonka oli asettanut jokin Kuuban hallinnasta vuonna 1898 taistellut ryhmittymä. Kuuban kapinalliset, jotka taistelivat itsenäisyyden puolesta, olisivat voineet yrittää mitä tahansa, mikä heidän mielestään olisi vahingoittanut Espanjan siirtomaavallan hallintaa.